Annons
Annons
Frihetsgudinnan. Foto: Istock.

Frihetsgudinnan. Foto: Istock.

Nyhet

USA-resenärer varnas för ESTA-bluffar

Bluffsajter som försöker lura svenskar som ansöker om ESTA infÙ�r sin USA-resa är inget nytt, och visar heller inga tecken på att försvinna. Tvärtom har sajterna hamnat högre upp i Googles svenska sökresultat. Det menar Göran Ingman, som driver onlineguiden Allt om New York.

Text: Johanna Jackson • 2017-01-09 Uppdaterad 2021-06-23

– Jag har följt det här problemet sedan 2009, när ESTA infördes, och är förundrad över att bluffsidorna finns kvar och tycks lura nya resenärer hela tiden, säger resejournalisten Göran Ingman.

Att ansöka om ESTA, ett elektroniskt inresetillstånd, ska om det görs på rätt sajt, kosta 14 dollar, cirka 130 svenska kronor. Men många bluffsajter, som ofta liknar den officiella sajten till utseendet, försöker lura resenärer att betala hutlöst stora summor för en ansökan. Avgifter på över 80 dollar är inget ovanligt.

USA-resenärer varnas för ESTA-bluffar
Från sajten www.esta.us/svenska.html.

Bluffsajter har funnits i flera år, men enligt Göran Ingman, som berättar att han får mail nästan veckovis från resenärer som blivit blåsta, verkar problemet bli värre och bluffsajterna vinner mark i Googles sökfunktion.

– Det finns tyvärr inget som tyder på att myndigheten bryr sig om bluffsajterna, många av dem har funnits sedan 2010 och ligger fortfarande kvar. I Storbritannien har Google rensat ut några av bluffsidorna, men jag har inte sett att det har hänt i Sverige än. 

Här är den officiella webbplatsen för ESTA-ansökningar

Gilla Vagabond på Facebook för fler restips i ditt flöde!

Snart blir det enklare för svenskar att resa till USA

Turister varnas för falska munkar i New York

24 timmar i Miami – förlusta dig i fåfängans huvudstad


Text: Johanna Jackson • 2017-01-09
NyhetUSAInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top