Annons
Annons
Donald Parrish i Irak 2006, foto: Privat.

Donald Parrish i Irak 2006, foto: Privat.

Nyhet

70-åringen som sägs vara världens mest beresta man – har besökt 840 länder och territorium

Navassaön, Adélieland och Nachitjevan? Alltid velat resa dit? Inte? Det är i alla fall tre av hundratals destinationer som 70-åriga Donald Parrish besökt. Han räknas nu som en av världens mest beresta personer.

Text: Johanna Jackson • 2015-01-28 Uppdaterad 2021-08-13

Hur många länder finns det?

Svaret på denna fråga är olika beroende på hur man räknar: det finns 193 medlemsstater i FN, 195 eller 196 självständiga stater beroende på om man inkluderar Taiwan eller inte, och ett flertal självutropade stater som saknar diplomatiskt erkännande.

Donald Parrish från USA reste utomlands första gången 1957, då åkte han till Mexiko och var bara 13 år. Nu – 58 år senare – har han utnämts till världens mest beresta man av resesällskapet Most Traveled People.

Världens 196 länder klarade han av för tre år sedan, och enligt mosttraveledpeople.com, så kan han bli den första personen i världen att besöka samtliga av världens 875, länder, territorium, exklaver, autonoma regioner, öar, stater och provinser.

Hittills har han besökt 840 och har alltså 35 kvar, enligt Daily Mail.

En annan pensionär och utmanare till benämningen är den 75-åriga globetrottern tillika cyklisten Heinz Stücke som började samla länder 1958. Enligt den tyska tidnigen Spiegel Online hade han i september förra året cyklat imponerande 648 000 kilometer på sina resor runt jorden och mellan 1995 till 1999 var han med i Guiness rekordbok som den mest beresta mannen i historien. 

Donalds intresse för resor började när han var en liten pojke och började samla på frimärken och det tog inte lång tid innan han kunde identifiera vilket land ett frimärke kom ifrån. Efter det började han prenumerera på tidskriften National Geographic och längtan att uppleva världen tilltog.

70-åringen som sägs vara världens mest beresta man – har besökt 840 länder och territorium
Donald med en pakistansk soldat i Khyberpasset på gränsen mellan Pakistan och Afghanistan.
70-åringen som sägs vara världens mest beresta man – har besökt 840 länder och territorium
Donald i Nordkoreas huvudstad Pyongyang 2005.

Destinationer som Donald inte har besökt

Amsterdamön
Avesön
Ballenyöarna
Baker-Howland-öarna
Bountyöarna
Bouvetön
Brittiska territoriet i Indiska oceanen
Crozetöarna
Desventuradasöarna
Dongshaöarn
Drottning Mauds land
Gazaremsan
Guantanamobukten
Heard- och Mcdonaldsöarna
Jarvisön
Johnstonatollen
Kerguelen
Kingmanrevet
Kure-atollen
Mellersta och södra Linjeöarna
Minami-Torishima
Nikobarerna
Okinotorishima
Palmyraatollen
Panatag
Paracelöarna
Peter I:s ö
Phoenixöarna
Prins Edvards ö
Rockall
Scottön
St Peter och St Paul Rocks
Sydorkneyöarna
Sydsandwichöarna
Trindade och Martim Vaz

År 1971 gjorde han sin första jorden runt-resa, och när han besökte Mongoliet 2011 så hade han besökt alla världens nationer.

Förutom att vara med i klubben Most Travelled People, som kräver noggranna dokumentationer som kopior på visum och biljetter, så är han även med i reseklubben Travellers Century Club, som kräver att man besökt minst 100 länder, samt Circumnavigations Club, som samlar personer som rest jorden runt.

Totalt uppskattar Donald Parrish att han rest åtta år av sitt liv, och sedan han gick i pension från sitt jobb inom datateknologi så reser han minst sex månader om året.

Hans favoritland är Egypten och andra destinationer som han gillar extra mycket inkluderar Egypten, Påskön, Bhutan, Galapagosöarna, Uzbekistan, Etiopien och Japan- där han har vart 60 gånger.

Det har också blivit en del okonventionella destinationer, som Nordkorea, Iran och Afghanistan och när han ville besöka Somalia år 2010 blev Donalds resplaner nästan inställda eftersom hans researrangör vägrade att hjälpa honom på grund av säkerhetsläget.

Det hindrade honom däremot inte och han reste dit och hyrde in fyra beväpnade vakter som följde med honom på resan.  

– Jag reser på alla tänkbara sätt, även genom att chartra plan eller skepp för att kunna nå avlägsna öar, säger Donald Parrish till Daily Herald.

Han tror dock att han aldrig kommer att besöka vare sig Guantanamobukten eller Gazaremsan.

– Ingen kommer att kunna fullfölja den där listan (att besöka samtliga 875 destinationer), det är helt enkelt för svårt, säger han. 

Nå var ligger då de tre destinationer som nämndes i början av texten? Navassaön är en obebodd ö utanför Haiti som  tillhör USA men som Haiti har gjort anspråk på sedan 1801, Adélieland är ett område i Antarktis ungefär lika stort som Sverige till ytan och som Frankrike har gjort anspråk på sedan 1924 och Nachitjevan är en autonom republik som omges av Armenien och tillhör Azerbajdzjan.

Läs mer:


Text: Johanna Jackson • 2015-01-28
NyhetIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top