Dags att börja googla på billiga hotell i New York? Ett nytt lagförslag kan göra det olagligt för New York-bor att hyra ut sina bostäder via Airbnb. Foto: Istock.

Dags att börja googla på billiga hotell i New York? Ett nytt lagförslag kan göra det olagligt för New York-bor att hyra ut sina bostäder via Airbnb. Foto: Istock.

Nyhet

Airbnb kan förbjudas i New York

Snart kan möjligheten att hyra en lägenhet på centrala Manhattan via uthyrningssajten Airbnb gå förlorad. Ett lagförslag som förbjuder korttidsuthyrning under 30 dagar har nämligen skrivits under av senaten i New Yorks stad.

Text: Johanna Jackson • 2016-06-21

Lagförslaget rör uthyrning av hela bostäder i hela New York, så om du är ute efter att bara hyra ett rum eller en del av en lägenhet kan du pusta ut.

Men att få tag på en chic takvåning i Williamsburg för hela kompisgänget kan alltså bli svårt om förslaget går igenom.

Tidigare i år gick en liknande lag igenom i Berlin. Där hade man sett hur fastighetsmoguler köpte upp lägenheter i staden enbart för att hyra ut dem till turister, vilket fick hyror och bostadspriser att skena i höjden, något som det The Independent rapporterade om då.

Förslaget att införa lagen i New York har inte oväntat bemöts av stor kritik från Airbnb.

– Låt oss vara tydliga: Det här är ett dåligt förslag som kommer att göra det svårare för tusentals New York-bor att betala hyran, sa John Meltzer på Airbnbs New York-kontor till tidningen TechCrunch. 

Nu återstår det att se om New Yorks guvernör Andrew Como skriver under lagen eller inte. Om han gör det kommer det slå hårt mot Airbnbs verksamhet i New York. I november förra året uppskattades det att över hälften – eller cirka 55 procent – av de nästan 36 000 listade boendena i New York utgjordes av hela bostäder. Om lagen går igenom och om någon skulle bryta mot den väntar böter för bostadsägaren på 1 000 dollar för första förbrytelsen, och 7 500 dollar, cirka 61 799 kronor, för den som blir påkommen med att bryta mot förbudet tre gånger, skriver cnet.

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för fler nyheter om New York och resor i ditt flöde.

15 somriga tips till New York

13 heta nyöppnade hotell att drömma om i sommar

Forskare: Ditt DNA kan vara anledningen till varför du älskar att resa


Text: Johanna Jackson • 2016-06-21
NyhetNew York

Scroll to Top