Annons
Annons
Fler och fler frågar om avbokning och reseskydd på grund av coronaviruset. Foto: GettyImages/Francesco Scatena/Naeblys

Fler och fler frågar om avbokning och reseskydd på grund av coronaviruset. Foto: GettyImages/Francesco Scatena/Naeblys

Nyhet

Avboka resa på grund av coronaviruset? – detta gäller

Det nya coronaviruset har väckt många frågor kring planerade resor. Ska man resa eller avboka? Vi hjälper dig bena ut vad som gäller med olika försäkringar.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-28 Uppdaterad 2021-08-13

Resenärer har ingen lagstadgad ångerrätt för vare sig flyg eller paketresor, men kan i vissa fall ha rätt till kostnadsfri avbokning.

Har man bara bokat en reguljär flygbiljett till ett resmål är det flygbolagets egna villkor som gäller för avbokningar, bland annat om de följer UD:s avrådan och ger möjlighet till avbokning. I regel är det så att man måste ha köpt ett avbeställningsskydd för att få pengarna tillbaka – om inte bolaget själv ställer in.

Det är inte möjligt avboka en resa på grund av oro eller rädsla för coronaviruset. Detta täcks inte av avbeställningsskydd, hemförsäkringens reseskydd eller kortförsäkringarna.

Vid bokning av en paketresa finnas det en möjlighet att avboka kostnadsfritt men då krävs det att UD avrått från resor till området eller att man har ett läkarintyg. Då skyddas man av den så kallade paketreselagen.

Det här är en paketresa

  • Resan består av minst två olika typer av resetjänster, till exempel transport, boende, hyra av bil eller motorcykel eller en turisttjänst. En turisttjänst kan vara ett teaterbesök, ett idrottsevenemang eller liknande.
  • Resan pågår i minst 24 timmar eller innehåller en övernattning.

Läs mer om paketreselagen på Hallå konsument! 

Reserekommendationer

Resor inom Sverige

Det finns nu tydliga tecken på att covid-19 sprids i samhället, i synnerhet i storstadsregionerna. Inför ledigheter och under påsken är det viktigt att tänka igenom om planerade resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra. Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att man ska tänka igenom om resan är nödvändig att genomföra.

Resor utomlands

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder fram till den 15 juni.

OBS!

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Du ska inte gå till jobbet eller skolan. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Reseförsäkringar – så fungerar det

• Har du en hemförsäkring ingår alltid reseskydd, i de flesta fall i 45 dagar. Reser du längre måste du teckna tillägg. I hemförsäkringen finns ofta ett katastrofskydd som ger skydd om man befinner sig i ett område som UD avråder att resa till.

• Du kan också köpa till en utökad reseförsäkring från ditt hemförsäkringsbolag, som gäller för alla i hushållet och för alla resor ni gör under året. Då ingår oftast avbeställningsskydd och ersättning till en ny semesterresa om du blir sjuk eller av annan anledning måste avbryta den ursprungliga resan.

• Dessutom finns särskilda reseförsäkringar, som erbjuder ett ännu bredare och mer omfattande skydd. Europeiska och Gouda heter två av de största bolagen.

• Köper du resan med bankkort ingår också en reseförsäkring som brukar omfatta avbeställningsskydd, förseningsförsäkring, självriskskydd och ersättning och assistans vid olycksfall.

• De flesta resebyråer säljer också olika reseförsäkringar i samband med bokning av resan. Innan du nappar på de här erbjudandena bör du kolla så du inte köper något du redan har.

10 mardrömsscenarier på resan – och hur du löser dem

Svarta listan 2019: Här är resebranschens värstingar

UD:s avrådan förlängs: "Det kan vara svårt att ta sig hem igen för den som rest bort"


Text: Helle Kikerpuu • 2020-02-28
NyhetFlygInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top