Annons
Annons
UD förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder fram till och med den 15 juli 2020.

UD förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder fram till och med den 15 juli 2020.

Nyhet

Avrådan för utlandsresor förlängs – men grönt ljus för korta bilresor

UD har beslutat att förlänga beslutet att avråda från icke nödvändiga utrikesresor fram till den 15 juli. Dock har man gett grönt ljus för korta bilresor inom Sverige.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-05-13 Uppdaterad 2021-06-23

”På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juli 2020″, skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Under en presskonferens med statsminister Stefan Löfven (S), utrikesminister Ann Linde (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommenterades den nya avrådan.

– Jag vet att många i vårt land lever med obesvarade frågor kring när vårt liv blir normalt igen. Jag önskar att jag kunde säga att det var i dag, men vi är inte där än. Även sommaren kommer att bli annorlunda, sa Stefan Löfven inledningsvis.

– Karantänsbestämmelser är verklighet i en stor del av världens länder, osäkerheten är stor. Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa fritt. Avrådan kan förlängas eller hävas innan den 15 juli, sa Ann Linde.

Resor inom Sverige

En nyhet är dock att bilresor inom Sverige som motsvarar en till två timmar med bil från hemorten får grönt ljus under vissa förutsättningar.

– Men det innebär inte att allt är som vanligt, sunt förnuft och stor försiktighet gäller, sa statsminister Stefan Löfven.

Resenärer som gör dessa bilresor förväntas ta hänsyn till att risken för smittspridning påverkas hur resan genomförs, vem man umgås med och hur man rör sig och agerar på resmålet.

– Resan ska vara med familjen eller nära bekanta som man redan umgås med. Det förutsätter att man inte träffar äldre i riskgrupper eller tar upp nya eller äldre bekantskaper, sa Lena Hallengren om de nya rekommendationerna kring kortare inrikesresor.

Men att faran för Covid-19 är över ska man inte tro:

– Tvärtom hoppas vi att mÙ�nniskor kan fortsätta ta ansvar. Så här långt klarar sjukvården utmaningen men vi behöver visa solidaritet med vårdpersonal i hela landet. Riskera inte att göra deras redan svåra jobb ännu svårare, fortsatte Lena Hallengren.

Nya regler för STF:s stugor och fjällstationer ska öka tryggheten

Podcast: 10 vackra vandringar i Sverige


Text: Helle Kikerpuu • 2020-05-13
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen