Annons
Annons
Res helst inte utomlands de närmaste två månaderna, anser UD. Foto: Getty Images

Res helst inte utomlands de närmaste två månaderna, anser UD. Foto: Getty Images

Nyhet

UD:s avrådan förlängs: ”Det kan vara svårt att ta sig hem igen för den som rest bort”

Hade du hoppats på ett lugnare läge på försommaren när det gäller möjligheten att resa utomlands? Glöm det! Nu förlänger Utrikesdepartementet (UD) avrådan från att resa till hela världen ändå till mitten av juni.

Text: Per J Andersson • 2020-04-03 Uppdaterad 2021-09-15

14 mars beslutade UD att avråda från icke nödvändiga resor till hela världen. Beslutet gällde en månad framåt. Men idag 3 april beslutade UD att förlänga avrådan ända till den 15 juni. 

Bakgrunden till beslutet är enligt utrikesminister Ann Linde att situationen fortfarande är väldigt orolig i många länder och att det kan vara svårt att ta sig hem igen för den som rest bort.

– När man kommer till länder så sker det mycket snabba stängningar av gränser och karantänsregler. Det kan till och med vara svårt att få mat på vissa platser. För resenärer blir det en väldigt svår situation, säger Ann Linde till Ekot i Sveriges Radio.

Avrådan är med andra ord en konsekvens av att så många länder i vår omvärld har begränsat möjligheten att resa in i länderna, att bo på hotell och till och med att röra sig fritt utomhus.

SAS meddelade på fredagen att man hädanefter kommer genomföra inrikesflygningarna med ett enda flygplan, en A320 Neo som flyger Arlanda till Umeå, Kiruna, Luleå och Visby. All övrig inrikestrafik upphör.

Tågtrafiken inom landet hålls dock ännu igång av SJ och övriga tågbolag, även om vissa avgångar ställts in.

Lyssna på avsnittet av Vagabonds podd om coronakrisen i Spanien och Grekland!

Vagabondpodd i Coronatider: När allt är över, tid för Svemester

Så kommer du hem om du är strandad ute i världen

Svensk turistnäring slås hårt av coronaviruset


Text: Per J Andersson • 2020-04-03
NyhetInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen