Annons
Annons
Passagerare på tåg

Att ta tåget inom Sverige är billigare än flyget nio gånger av tio, enligt ny undersökning. Foto: GettyImages

Nyhet

Billigare att resa inrikes med tåg än flyg

En analys som Ekot gjort baserat på 22 000 tåg- och flygbiljetter för inrikesresor visar att det är billigare att välja tåget framför flyget nio gånger av tio.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-12-16 Uppdaterad 2022-12-16

Det är Sveriges Radios nyhetsredaktion, Ekot, som presenterar en ny granskning av biljettpriserna för tåg och flyg inom Sverige. Ekot har samlat in över 22 000 biljettpriser under en period på åtta veckor i december och januari. För flygbiljetterna har Ekot tittat på biljetter utan incheckat bagage, men med handbagage, det vill säga – det billigaste sättet att resa med flyg. Det visar sig att tåget ändå är billigare än flyget – och de flesta priser skiljer sig med 300-400 kronor.

Sett till snittpriset är tåget billigare än flyget nio gånger av tio!

Flyget marknadsförs som billigt

De resenärer som Ekot intervjuat på Bromma flygplats i samband med att rapporten släpptes trodde att flyget var billigare, hur kommer det sig?

Oskar Fröidh, järnvägsforskare på KTH:s järnvägsgrupp, gör varje år marknadsjämförelser av tåg- och flygresor på uppdrag av Transportstyrelsen. Han ser samma mönster och menar att det handlar om kommunikation och marknadsföring.

– Vi finner ju att i de flesta fallen så är tåg billigare än flyg. Sedan kan det ju marknadsföras på olika sätt, det finns olika antal väldigt billiga biljetter, säger Oskar Fröidh, järnvägsforskare på KTH till Ekot.

Han tror att flyget jobbar mer med att kommunicera om billigare priser och “lock-priser”.

– Det kommuniceras att det är dyrt att åka tåg, och det kan ju stämma att tågpriserna gått upp under året, eftersom det är många som reser och man inte har utökat antalet avgångar i motsvarande grad, säger han.

Ekot har tittat på resor från nio orter till och från Stockholm, bland annat Malmö, Luleå och Östersund. Tåget utkonkurrerar flyget på samtliga ressträckor. På flera av rutterna är tåget billigare varenda resdag som Ekot tittat på.

Lyssna på hela nyheten på SR!


Text: Helle Kikerpuu • 2022-12-16
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top