Annons
Annons

Opinionsbildaren och resebloggaren Linda Vismer släpper bok om att resa mer ansvarsfullt. Foto: pressbild.

Nyhet

Ny bok om resenärens makt – så reser du mer ansvarsfullt

Med över sextiofem länder i bagaget har Linda Vismer hunnit samla på sig många tankar om resandet, som hon under många år delat vidare på sin blogg Resa medvetet. Nu blir kunskapen även en bok! "Resenärens makt – turism som när och tär" är en annorlunda guidebok som inte bara vill inspirera till att resa mer – utan till att göra det mer ansvarsfullt. Här kommer några av Lindas tips!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-05-05 Uppdaterad 2022-05-05

Varför en bok om resenärens makt?

– För att det behövs. Jag har bloggat länge på Resa medvetet men ville nå längre och fler. Om vi vill att turism ska nära och inte tära behöver vi använda vår makt som resenärer på ett medvetet sätt. Jag vill att människor ska njuta av upplevelser och resor och samtidigt ta beslut som lirar med deras värderingar. Jag skulle säga att många människor reser i strid med sina värderingar för att de inte är tillräckligt pålästa om effekterna av deras sätt att resa, säger författaren Linda Vismer.

Vem bör läsa boken?

– Den som vill maximera sina intryck och göra goda avtryck. Den som är öppen för att utmanas och förändra sitt sätt att resa. För en del är hållbar turism ganska okänt, för andra något de redan tänkt på mycket. Jag är övertygad om att boken innehåller så många olika aspekter att det finns något nytt att fundera på för alla, konstaterar Linda Vismer.

Vad innebär det att resa medvetet?

– Vi måste inse att hållbar turism inte är en quickfix, det räcker inte med att välja tåg, vegetarisk mat och skippa all inclusive. Det finns så många fler aspekter att ta hänsyn till. Alla vi som reser har privilegier, makt och valmöjligheter. Det är upp till oss om, och hur, vi vill ta ansvar för detta när vi reser.

Att ta tåg istället för flyg är bra, men långtifrån hela lösningen. Foto: Getty images.

Vad bör man tänka på innan man bokar sin resa?

– Att lägga lika mycket tid på att läsa på om landets historia och politik samt lokalbefolkningens kultur och värderingar som en lägger på att välja resebolag, boende och närmaste strand. Det är först när en har kunskap, förstår sin maktposition och reflekterar över denna samt gör genomtänkta och aktiva val som vi kan komma i närheten av att resa på ett medvetet sätt. Det gäller före, under och efter våra resor.

3 saker att tänka på när man är på resmålet?

Boken är fylld av verktyg för att rusta resenären inför alla möjliga olika situationer men där finns också 50 handfasta tips. Några av Lindas favoriter är:

  1. Välj aktivt hur och på vad du spenderar dina pengar när du reser.
  2. Res ensam, kort eller långt, och se vad som händer med dina tankar och ditt beteende.
  3. Använd varje ny obekväm situation som ett tillfälle att lära dig något nytt.
Att resa ensam är ett bra sätt att bli mer medveten på. Foto: Getty images.

Någon resa du drömmer om att göra?

– Till en destination där turismen helt är uppbyggd på lokalbefolkningens villkor i syfte att främja deras ekonomiska utveckling och förbättra deras rättigheter och förutsättningar till ett gott liv. Gärna med unik natur som kan bevaras tack vare det turismen bidrar med, avslutar Linda.

Boken ”Resenärens makt – turism som när och tär” av Linda Vismer släpps idag, 5 maj, och går att köpa direkt via hennes reseblogg Resa medvetet.


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-05-05
NyhetBoktipsInför resan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen