Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Det här kan ”Brexit” innebära för turister

Rösterna är räknade – Britterna väljer att lämna EU. Så här kan det historiska beslutet komma att påverka turismen till och från landet.

Text: Johanna Jackson • 2016-06-24

Beskedet kom tidigt på morgonen, den 24 juni. 51.7 procent av britterna har röstat ja för ett utträde ur EU, rapporterar TT och hänvisar till BBC. När och om ett utträde blir verkligt kommer dock att dröja, det kan ta så mycket som nio år innan Storbritannien är överens med EU, skriver SVT. Så här spår några att konsekvenserna för turismen kan komma att bli. 

Flygbiljetter kan bli dyrare

“Open Skies” är en överenskommelse mellan medlemsländer i EU som tillåter fler flygningar och som gör resor mellan länderna billigare. Med det nya beslutet kommer villkoren för flygtrafik till och från Storbritannien med högsta sannolikhet behöva förhandlas om. Det kan innebära dyrare flygbiljetter, skriver Conde Nast Traveler.

Oklart för utlandssvenskar

Ungefär 100 000 svenskar arbetar eller pluggar i Storbritannien men bara omkring 27 00 av dessa är folkbokförda där, skriver Aftonbladet. De kommer med all säkerhet att påverkas i framtiden, hur är dock oklart.

Pundet tappar

Under natten har börsmarknaderna skakats om rejält i takt med att rösterna räknats.  I morse var pundet nere på den lägsta nivån sedan 1985, skriver Aftonbladet och hänvisar till Bloomberg. Kursen kommer sannolikt att stabiliseras men med ett svagare pund blir det billigare för svenskar att semestra i landet – och dyrare för britterna att semestra utomlands.

Färre turister till Storbritannien

London är en av världens mest populära städer bland turister men det kan komma att ändras. I en undersökning från Travelzoo svarade en tredjedel av tyska, italienska och spanska resenärer, 12 procent av kanadensiska resenärer och en fjärdedel av franska resenärer att de skulle bli mindre intresserade att resa till Storbritannien om landet gick ur EU. Enligt en uppskattning kan Brexit innebära ett tapp på motsvarande 50 miljarder kronor om året i turistintäkter, skriver Conde Nast Traveler.

Airbnb kan förbjudas i New York

Skål – nu öppnar Frankrike en temapark för vin

5 weekendstäder för dig med liten reskassa

Vagabond korar: Sommarens 25 bästa resmål i Europa


Text: Johanna Jackson • 2016-06-24
NyhetLondon

Scroll to Top