Annons
Annons
En fastkedjad makak i Indonesien. Foto: Thinkstock.

En fastkedjad makak i Indonesien. Foto: Thinkstock.

Nyhet

Djur drogas och misshandlas för turisternas bilder

Tigrar drogas och apungar stjäls från deras mammor och får tänderna utdragna, för att sedan användas i fotograferingar tillsammans med turister. Det enligt organisationen Djurens rätt som nu uppmanar svenskarna till att bli djurvänliga turister.

Text: Johanna Jackson • 2015-07-30 Uppdaterad 2021-06-23

I flera länder i Asien är det vanligt att man använder apor för underhållning. De kläs upp och sminkas för att sedan tvingas utföra konster inför en applåderande publik.

Eller så dras de runt på stränder och turiststråk för att fotograferas tillsammans med turister. För att aporna ska hålla sig lugna och uppföra sig slås och drogas de och deras tänder dras ut.  Det är bara några exempel på hur djur far illa i samband med turism enligt organisationen. 

Djur drogas och misshandlas för turisternas bilder
En turistarbetare i Indonesien bär på en apa och en orm som används för fotograferingar. Foto: Thinkstock.

I Thailand har elefantridning länge varit en populär turistaktivitet men otaliga rapporter vittnar om hur de plågas och tränas med grymma metoder. 

Något som bland annat gjorde att Apollo som första nordiska charterarrangör tog bort elefantridning ur sitt utbud vid slutet av förra året.

– Elefanter hålls ofta på ett sådant sätt som skadar deras välmående. Ofta är de kedjade på nätterna och för att tämja dem används inte sällan våldsamma metoder när de är små, säger Cecilia Mille, ansvarig för internationella frågor på Djurens rätt till TT. 

Nu uppmanar organisationen svenskarna till att bli djurvänliga turister genom att:

  • Ta avstånd från aktiviteter där djur används som underhållning.
  • Inte ta bilder på dig själv ihop med vilda djur.
  • Inte köpa inte souvenirer gjorda av djurdelar som päls, tänder, läder, ben skal eller fjädrar.
  • Vara ett gott föredöme för andra turister, uppmana och informera andra turister om djurens situation.

Men om man nu ändå vill se djur under sin resa så finns det alternativ som är bättre enligt Moa Ranum, presskontakt på Djurens Rätt. Främst handlar det om att inte störa djuren och att använda sig av seriösa arrangörer säger hon till Vagabond.

– Om man vill se djur på semestern så ska man göra det i deras naturliga miljö och på ett tillräckligt lång avstånd så att man inte stör dem. 

Läs mer på: djurensratt.se/djurvanlig-turism

Relaterade artiklar:

 


Text: Johanna Jackson • 2015-07-30
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top