
Det fanns två olika sorters magsjukeframkallande bakterier i kycklingen som serverades på flygplanet från Sundsvall ner till Antalya i förra veckan. Sammanlagt 47 passagerare blev sjuka.
Man misstänkte redan i förra veckan att det var flygplansmaten som var orsaken. Provsvaren från laboratoriet bekräftar nu misstankarna. Två olika bakterier hittades: Staphylococcus aureus och Bacilius Cereus.
Totalt drabbades 47 personer, 20 av dessa vårdades på sjukhus, men alla tillfrisknade snabbt.
– Orsaken var en bruten kylkedja, det vill säga att kycklingens temperatur överstigit angiven kyltemperatur någon gång på vägen mellan producent och konsument. I det aktuella fallet kan detta antingen ha skett vid transporten mellan flygköket och flygplanet eller att det varit för liten mängd så kallad torris som kyler maten ombord innan servering, säger Charlotte Hallencreutz, informatör vid Ving, till Sundsvalls nyheter.
Operatören Sun Express har tagit bort kycklingen från menyn och ändrat sina rutiner sÙ� att detta inte ska hända igen. Researrangören Ving kompenserar sina resenärer.
De som blivit sjuka kompenseras med dubbla dagsandelar. Det vill säga resans grundpris delat med antal dagar man varit sjuk gånger två. Har man varit sjuk i två dagar ersätts man för fyra dagar.
Text: Barbro Janson Lundkvist
Läs tidigare artikelhttp://www.vagabond.se/Redaktionellt/Nyheter/Turister-forgiftade-pa-charterflyget/