Annons
Annons
Följ med på virtuell resa till Jamaica med Vacay in a box. Foto: Vacay in a box.

Följ med på virtuell resa till Jamaica med Vacay in a box. Foto: Vacay in a box.

Nyhet

De tröttnade på att inte kunna resa – började skapa semestrar på box

Föga anade Helena och Peter Hjalmarsson en pandemi, när de vid förra årsskiftet lovade varandra ett riktigt reseår. För att stilla resesuget började de resa i fantasin – nu erbjuder de fler att "boka in sig" på deras resor!

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-05-12 Uppdaterad 2021-09-15

Det började med att Helena och Peter Hjalmarsson saknade resandet så mycket själva att de började paketera egna resor för varandra här hemma.

– Vi reste iväg virtuellt och låtsades att vi befann oss i andra länder. Det var väldigt kul och vi kände att det här borde vi kunna hjälpa fler med att göra, berättar Helena Hjalmarsson.

Sagt och gjort, sedan någon månad tillbaka säljer de resor som genomförs hemma från soffan. Konceptet kallar de för “vacay in a box“, semester i en låda på svenska. Men Helena är noga med att poängtera:

– Det är inte istället för en resa. Det är för att kunna resa oftare!

De tröttnade på att inte kunna resa – började skapa semestrar på box
Semesterboxen som du får hem på posten ser ut som en resväska. Foto: Vacay in a box.
De tröttnade på att inte kunna resa – började skapa semestrar på box
I resväskan ryms rekvisita, recept och vissa torrvaror för din resa. Foto: Vacay in a box.

En resa till Jamaica – från soffan hemma

“Snart landar vi i Kingston, Jamaicas huvudstad…” säger rösten i introduktionsfilmen och redan där gör sig respirret i maggropen påmint. Den som beställt hem en “vacay in a box” får hem en resväska i kartong fylld med rekvisita för resan, en biljett och en färdplan. Resan är planerad som en weekend från fredag till söndag och börjar genom att man loggar in med sitt biljettnummer och sedan guidas genom dagsprogrammet steg för steg.

Resan till Jamaica börjar till exempel med en välkomstdrink där sugrör, färgglada paraplyer och bananchips till drinken hittas i lådan medan själva drinken fixar man själv. I lådan finns även en rastamössa med dreadlocks att sätta på huvudet och en jamaicansk flagga att hänga på väggen för extra stämning. 

Sedan följer ett fullspäckat helgprogram med färdiga musiklistor, tillverkning av souveniren rasta-armband, språklektion i patwah, danslektion i dance hall, frukost- lunch- och middagsmeny med kryddor från boxen, tips på långfilmer att se till kvällen – och ett träningsprogram signerat den jamaicanska sprintern Usain Bolt. 

Resan kantas hela tiden av Youtubeklipp som guidar till allt från Kingstons streetfood och ikoniska strandbarer till legendariska vattenfall och rastafaris ursprungsplats Blue Mountains.

– Efter att ha gjort klart boxen blev vi själva så sugna på att resa tillbaka till Jamaica att det nog får bli nästa resa vi gör. Om vi inte blir lika sugna på nästa låda vi gör förstås, skrattar Helena.

De tröttnade på att inte kunna resa – började skapa semestrar på box
Res iväg virtuellt till Jamaica. Foto: Gettyimages.
De tröttnade på att inte kunna resa – började skapa semestrar på box
Ino kort kommer du även kunna följa med till Istanbuls vackra moskéer och basarer. Foto: Gettyimages.

Jorden runt på box

Förutom Jamaica så har Vacay in a box även semesterboxar som tar dig med på stadsweekend till gränderna i Madrid och en specialbox till semesterparadiset Mallorca. Inom kort kommer även resor till Costa Rica, Istanbul och Gardasjön att släppas – och till hösten kommer du kunna följa med på en spektakulär campingresa genom Kirgizistan. Planen är att det ska komma en ny låda en gång per månad ungefär.

– Tanken är att resorna ska fungera lika bra för den som vill drömma sig iväg ut i världen, som för den som vill ha ett roligare sätt att göra research på inför sin kommande resa, säger Helena.

Redaktionen tipsar: böcker, filmer och serier som väcker reslust

Så lindrar du tågreseabstinensen – 6 tips på böcker om tåg

Lista: 7 äventyr på Jamaica


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-05-12
NyhetInför resanIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top