Annons
Annons

Så undviker du att hamna mitt på ett skjutfält på semestern. Foto: Antonia Sehlstedt / Försvarsmakten.

Nyhet

Försvarsmakten varnar: svenska turistmål kan bli livsfarliga

Det svenska försvaret växer vilket innebär fler övningar på landets 70 skjutfält – många av dem placerade nära populära besöksmål. Trots tydliga skyltar är turister på villovägar ett livsfarligt problem. Vi pratade med Mikael Ågren från Försvarsmakten om hur du bäst undviker att hamna i en skottlossning.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-17 Uppdaterad 2022-06-17

I Försvarsmaktens nya kampanj “livsfarliga smultronställen” hoppas man nå ut till turistande svenskar. Många av landets skjutbanor ligger intill natursköna områden där det är populärt att plocka bär, bada eller tälta. Trots varningsskyltar är det många som beger sig in på livsfarligt territorium.

“Förr eller senare kommer vi att råka döda någon”, konstaterar Magnus Ståhl, regementschef i Boden, i en intervju till DN.

Vi pratade med Mikael Ågren på Försvarsmakten som varit med och tagit fram den nya kampanjen “livsfarliga smultronställen”.

Hur undviker man att ta sig in på ett militärt område?

– Vi skyltar tydligt runt alla våra skjut- och övningsfält, så det är faktiskt nästan omöjligt att ta sig in på våra områden utan att gå förbi en skylt. På vägar fäller vi ned en vägbom när vi övar, säger Mikael Ågren.

Vägskyltar att ta på blodigt allvar! Foto: Försvarsmakten.

Vilka populära turistmål ligger nära ett skjutfält?

– När vi inte övar så är många av våra skjut- och övningsfält öppna för allmänheten eftersom de då omfattas av allemansrätten. Några populära och natursköna områden är Ravlunda skjutfält i närheten av Kivik, Tofta skjutfält på Gotland och Kusträsk skjutfält utanför Boden, det sista inte minst vintertid, säger Mikael Ågren.

Om man inser att man hamnat fel – vad gör man?

– Då behöver du ta dig ut från området så fort som möjligt. Det är nog inte fel att väsnas och att vifta med armarna i ett sånt läge medan du avlägsnar dig, så att du kan höras och synas och därmed minska risken för en allvarlig olycka, säger Mikael Ågren.

Tips: så undviker du militärövningar

Det är upp till dig som besökare att hålla koll på om det pågår någon militärövning innan du passerar en skylt – vägbommarna ska aldrig passeras. Håll dig uppdaterad via forsvarsmakten.se/skjutfalt. Om ingen övning nämns, pågår det inte heller någon, men det kan ändras med kort varsel.


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-17
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top