Annons
Annons
Även Thailand är populärt bland svenska pensionärer. Däremot är rätten till sjukvård i landet inte samma som i EU. Foto: Istock

Även Thailand är populärt bland svenska pensionärer. Däremot är rätten till sjukvård i landet inte samma som i EU. Foto: Istock

Nyhet

Här är landet som är bäst att pensionera sig i

Länge har Portugal ansetts vara mest ekonomiskt fördelaktigt för svenska seniorer som vill pensionera sig i solen. Men på grund av möjliga regeländringar kan Frankrike springa om favoriten, det skriver Dina Pengar.

Text: Johanna Jackson • 2018-09-03 Uppdaterad 2021-06-23

Enligt den svenska lagstiftningen ska dina pensionsinkomster från Sverige beskattas av Sverige. Men flyttar du utomlands omfattas du av en särskild inkomstskatt för utomlands bosatta – den så kallade SINK-skatten. Vid fullständig utflyttning innebär det att du endast betalar 25 procent i skatt. Fullständig utflyttning innebär bland annat att man inte får äga en permanent bostad i Sverige och att man inte får vistas i Sverige i mer än sex månader per år. 

Att Portugal är favorit bland svenska pensionärer kan bland annat förklaras genom att landet 2009 valde att ändra reglerna för att locka fler européer att flytta dit. 

Då kunde personer som bosatte sig i Portugal ansöka om att skattestatusen Non Habitual Resident, NHR. Skattestatusen, som gäller 10 år, innebär att landet inte beskattar dina pensionsinkomster. Har du pension från privat sektor kan däremot Sverige beskatta inkomsterna, men än så länge har Sverige avsagt sig den rättigheten vilket gör att pensionärer med tjänstepensioner från privat sektor inte beskattats alls i Portugal.  

Men detta kan komma att ändras, eftersom finansminister Magdalena Andersson vill stoppa detta, enligt Expressen. Då kan alltså Frankrike komma att bli det bästa landet för genomsnittliga svenska pensionärer.

– Rent ekonomiskt är Frankrike mest fördelaktigt att flytta till som pensionär, säger Göran Andersson, expert på SparsamSkatt, som specialiserar sig på pensioner utomlands, till Dina Pengar och fortsätter:  

– Det beror dels på att skatteavtalet mellan Sverige och Frankrike ger Frankrike rätten att beskatta flertalet svenska pensioner. Dels beror det på att det franska skattesystemet generellt är gynnsamt för personer med normala pensionsinkomster. 

Däremot är det värt att komma ihåg att svenska kronan har försvagats rejält gentemot euron, vilket är viktigt att ta med i kalkylen, noterar tidningen. 

En pension i solen – så hamnade Mahwash och Hans på Palma

14 av de vackraste platserna i Frankrike

Lisa och Niclas förverkligade drömmen om ett pensionat i Provence

De här vackra byarna har röstats fram till "Portugals nya underverk"


Text: Johanna Jackson • 2018-09-03
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen