Annons
Annons

1143230.jpg

Nyhet

Här är koden som kan göra säkerhetskontrollen till en mardröm

Bokstavskombinationen SSSS har lÙ�nge varit fruktad i resekretsar. Om du får koden tryckt på ditt boardingkort kan det innebära allt från kroppsvisiteringar till extra kontroller och timslånga förseningar.

Text: Johanna Jackson • 2015-11-06 Uppdaterad 2021-06-23

Koden utfärdas av den amerikanska myndigheten för transportsäkerhet (TSA) på resor till, från och via USA. SSSS står för Secoundary Security Screaning Selection och innebär att du har valts ut för ytterligare en säkerhetsinspektion.

Det kan medföra en rad olika konsekvenser. Bland annat att du får ditt bagage grundligt genomsökt för hand, att dina ägodelar testas för olagliga substanser och att du måste svara på en rad detaljerade frågor. Har du otur kan processen ta så lång tid så att du missar ditt flyg, vilket ett flertal resenärer vittnar om på sociala medier som bland annat Twitter.

Har man råkat ut för koden en gång riskerar man dessutom att bli utsatt för samma behandling vid framtida resor. Det skriver den australienska nyhetssajten News.com.au. 

Exakt vad som avgör om man blir utsatt för den andra säkerhetskontrollen är hemligt, men förutom ett slumpmässigt urval finns det några kriterier och beteenden som gör att risken ökar: 

  • Om du bara har bokat en enkelbiljett.
  • Om du har betalat med kontanter.
  • Om du gör plötsliga ändringar i din resrutt som att boka om din biljett till en tidigare flight.
  • Om du inte har betalat relevanta visum och avgifter i förväg. 

Har du råkat ut för koden? Kommentera nedan!

Har du alltid undrat vad hålet i flygplansfönstret är till för? Här är svaret!

18 surrealistiska platser du måste uppleva innan du dör

Slipp kaos vid USA-resor: svenskar får speciallösning


Text: Johanna Jackson • 2015-11-06
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top