1025221.jpg

Nyhet

Hårdare gränskontroller och ett register över flygresor ska motverka terrorism

Hårdare kontroller vid EU:s yttre gränser, svårare att få ut nya pass och ett register över alla flygresor till och från Europa. Det är tre åtgärder som inrikesministern Anders Ygeman (S) vill införa för att göra det lättare att förebygga terrorism.

Text: Johanna Jackson • 2015-01-25

Enligt regeringen är Sveriges nuvarande strategi för att förhindra terrorism förlegad och i fredags meddelade inrikesministern att en ny nationell strategi ska införas. En del av detta är ett flygregister som består av två delar: ett som lagrar namn och personuppgifter i två år, och ett utan personuppgifter som lagras i fem år. Det skriver SvD och hänvisar till Ekots lördagsintervju.

– Med den informationen kan vi hindra folk från att resa till krigshärdar, och kartlägga dem när de kommer tillbaka, säger Anders Ygeman till Ekot.

Enligt honom ska det krävas en grad av skälig misstanke för att kunna söka i namnregistret. Det ska också bli svårare att få ut nya pass i Sverige, och för att minska antal svenska pass på den svarta marknaden ska polisen kunna förhöra personer som har begärt ut pass fler gånger. Bara förra året anmäldes 170 000 pass som försvunna.

– Jag tycker att det är ett ganska stort problem eftersom Sverige har ett av världens mest kraftfulla pass. Med ett svenskt pass kan du åka till fler länder utan visa än de flesta andra pass. Då måste vi också se till att det passet inte missbrukas, säger Anders Ygemans till Ekot.

Läs också: Det svenska passet är bäst i världen

Har man tappat och begärt ut ett pass mer än tre gånger ska man istället för ett nytt pass, få ett tillfälligt rosa pass som bara är giltigt för en resa.

Förutom detta vill Anders Ygeman också införa hårdare kontroller vid EU:s yttre gränser. För att se om EU-medborgares pass är giltigt eller om personen i fråga är efterlyst, vill ministern att passen i fortsättningen även kontrolleras vid inresa. 

Läs även:


Text: Johanna Jackson • 2015-01-25
Nyhet
Scroll to Top