Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Hawaii kan göra det förbjudet att simma med delfiner

Stora turistgrupper som trakasserar delfiner har blivit ett växande problem på Hawaii. För att skydda djuren föreslår lokala myndigheter nu att det ska bli förbjudet att simma med dem.

Text: Johanna Jackson • 2016-08-25

Många som reser till Hawaii gör det på grund av de vackra paradisstränderna, vulkanerna, den polynesiska kulturen och det rika marina djurlivet. Förutom att surfa och vandra är en populär aktivitet att simma med vilda delfiner. Men i framtiden kan det vara slut på det. 

Förslaget som skulle göra det förbjudet att simma närmare en delfin än 50 yards, cirka 46 meter, gäller för Hawaiis population av spinndelfiner. Arten, en av tre som förekommer runt öarna, har fått sitt namn på grund av att de har för vana att göra piruetter i luften.

Hawaii kan göra det förbjudet att simma med delfiner
En spinndelfin i luften.

Spinndelfiner är nattaktiva. Under dagen håller de till i lugnare vattnen och vikar, men simmar fortfarande när de sover.

Då deras beteende är förutsägbart är de enkla för turföretag att lokalisera och på grund av detta den vanligaste arten för turister att simma med.

– På vissa platser har vi räknat upp till 13 turbåtar med upp till 60 snorklare i vattnet som trängs för att komma nära en enda grupp av delfiner… När man har så stora antal av turister störs delfinerna konstant under deras viloperiod, säger Susan Pultz på den amerikanska myndigheten National Marine Fisheries Service som administrerar skydd för marina resurser, till The Guardian.

Enligt Pultz kommer det antagligen dröja upp till ett år innan regeln införs. Om och när den gör det kommer turister dock fortfarande att kunna uppleva möten med de intelligenta varelserna genom till exempel valkskådningsturer. Skillnaden är bara att man inte stör vildlivet på samma sätt.

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii

Djurrättsorganisationen: Här är världens 10 grymmaste turistattraktioner


Text: Johanna Jackson • 2016-08-25
NyhetAnsvarsfull turismDjur & naturHawaii

Scroll to Top