Annons
Annons
Mirissa Beach på Sri Lankas sydvästkust är en backpackerfavorit. Foto: Per J Andersson

Mirissa Beach på Sri Lankas sydvästkust är en backpackerfavorit. Foto: Per J Andersson

Nyhet

Hopp om rättvis turism på Sri Lanka

Turismen på Sri Lanka har bidragit till brott mot de mänskliga rättigheterna. Men nu tänds hoppet om att lokalbefolkingen på öns turistorter ska få mer att säga till om.

Text: Per J Andersson • 2015-03-09 Uppdaterad 2021-06-23

Hopp om rättvis turism på Sri Lanka
Teplantagen i Sri Lankas mitt är populära turistmål med vackra bungalowhotell och vandringsstigar mellan tebuskarna och bergssjöarna. Foto: Per J Andersson

Två organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter på den tropiska ön söder om Indien, Society for Threatened Peoples och Sri Lanka Campaign, kräver att landets nya regering nu ändrar inriktning på turismen så att den blir mindre styrd av militären och tar större hänsyn till lokalbefolkningens behov.

I rapporten Dark Clouds over the sunshine paradise från den schweziska organisationen Society for Threatened Peoples slår man fast att brott mot mänskliga rättigheter skett som ett direkt resultat av satsningen på turism och på militärens inblandning i turismen. Som exempel nämner de att militären i turismens namn kört bort de lokala fiskarna från stränder och att de stulit land från privata markägare. Dessutom har myndigheterna, med militären i spetsen, varit usel på att informera lokalt om nya stora turistprojekt, som byggen av strandnära hotell.

1 200 familjer har påverkats negativt i de senaste fem årens stora satsning på turism, många av dem i Kuchchaveli, Passikudah och Kalpitiya. Sri Lankas regering sprider bilden av att landet efter slutet på inbördeskriget 2009 återgår till normaltillståndet, men verkligheten bjuder på många missförhållanden, enligt rapporten.

Sri Lanka är en demokrati med flerpartisystem och livlig politisk debatt. Men det senaste årtiondet koncentrerades makten till det regerande partiet och president Rajapaksa och hans familj. Samtidigt fick militären ökad makt och blev en stor investerare i hotell och annan turistverksamhet.

Därför tändes hoppet när Sri Lankas folk valde bort den maktfullkomliga och alltmer korrumperade Rajapaksa i valet i januari i år. Nu styrs landet av president Sirisena som har lovat en mer demokratisk utveckling.

Människorättsorganisationen hoppas att den nya regeringen ska förändra inriktningen på turismen och sluta bygga hotell på stulen mark, ge fiskarfamiljerna möjlighet att bo och verka på stränderna. Man vill helst att militären slutar att äga hotell och återgå till sin kärnverksamhet, att försvara landet.

2013 listade Lonely Planet Sri Lanka som världens bästa resmål. Fler än 1,5 miljoner utländska turister besökte förra året ön.

Du som läste det här är kanske också intresserad av


Text: Per J Andersson • 2015-03-09
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top