Annons
Annons
Nyhet

Hur farligt är det i Egypten?

Många stater evakuerar sina medborgare - men de svenska turisterna tvingas förlita sig på sina resebolag. Oroligheterna i Egypten bedöms på olika sätt av olika länder.

Text: Redaktionen • 2011-01-31 Uppdaterad 2021-06-23

Hur farligt är det i Egypten?
Hurghada. Foto: Sara Pettersson
Många stater evakuerar sina medborgare – men de svenska turisterna tvingas förlita sig på sina resebolag. Oroligheterna i Egypten bedöms på olika sätt av olika länder.
Text: Sara Pettersson
I söndags sände flera länder ner tomma flygplan till Egypten för att hämta hem sina medborgare. Bland länderna finns USA, Israel, Turkiet Azerbajdzjan, Indien, Irak och Turkiet. Även Finland evakuerar sina medborgare. De som evakueras av finska UD får själva betala 3 300 kronor per person.

Ingen hotbildStorbritannien, Frankrike och Kina agerar på samma sätt som Sverige, dÙ?r är det charterbolagens ansvar att ta hem turisterna.
– Vår bedömning grundar sig på hur hotbilden ser ut, och idag finns inget uttalat hot mot turister, därför begär vi inte en evakuering, säger Anders Jörle, presschef på UD.

UD graderar faran
Idag avråder UD endast resenärer från “icke nödvändiga resor” till Egypten. Det innebär att turisterna ska vända sig till sin researrangör för hjälp. Skulle situationen i landet förvärras kan UD ändra graden till “avråder från resor till landet”. Rent praktiskt betyder det att inte heller affärresenärer bör resa till landet. Ett sista steg i graderingen är en begärd evakuering från UD, då skickar svenska staten ner flygplan för att hämta hem sina medborgare.

– Det som sker idag när svenska turistbolag “evakuerar” hem sina turister, är egentligen inte en evakuering, snarare en uttunning av turister i landet, säger Anders Jörle, presschef på UD.

Kostsam evakuering
Den 1 augusti i 2010 trädde en ny lag i kraft som säger att resenären är den som ska stå för kostnaden vid en eventuell evakuering vid resa utomlands, vilket kan bli en dyr historia för resenären. År 2006 evakuerade UD 8000 svenskar från Libanon, vilket kostade staten 70-80 miljoner kronor.

– Då betalade UD för evakueringen, men idag skulle resenärerna själva stå för den summan. Därför är det viktigt att ha en reseförsäkring som täcker en sådan händelse, säger Anders Jörle.


Text: Redaktionen • 2011-01-31
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top