I andra världskrigets fotspår

Nyhet

I andra världskrigets fotspår

Idag är det på dagen 70 år sedan Tyskland attackerade Polen och därigenom inledde andra världskriget. För den historieintresserade finns mängder av berömda platser med anknytning till kriget att besöka.

Text: Redaktionen • 2009-09-01

Text: Christian Daflos

I andra världskrigets fotspårOmaha Beach, Normandie, Frankrike

Den mest beryktade av alla de stränder där de allierade landsatte sina trupper Dagen D i juni 1944. Bland annat känd från filmer som Saving Private Ryan, Band of Brothers och Den längsta dagen. I den närbelägna staden Caen finns ett stort museum tillägnat regionens roll i både första och andra världskriget. Läs mer om museet i Caen. Guidade turer från Paris finns att boka på www.linkparis.com. För en lista över museer, minnesplatser och monument i området, titta in här och klicka dig vidare på kartan.

I andra världskrigets fotspårImperial War Museum, London

Grundat av den brittiska regeringen strax efter första världskriget. Imperial War Museums samlingar rymmer mängder av krigsmateriel, fotografier, kartor och är dessutom gratis att besöka. Museet inviger också en ny utställning om krigsutbrottet i samband med 70-årsdagen. Läs mer om den och de andra utställningarna på museets hemsida. Museet ligger på Lambeth Road i centrala London.

Gdansk, Polen

Här startade kriget den 1:a september 1939 då tyska styrkor gick in i Polen. De första stridigheterna utspelade sig på halvön Westerplatte i Gdansk, som på den tiden var känt som Danzig. Idag finns ett monument och ett museum på platsen. Nås via färja eller direktflyg från Sverige.

Gamla Stan i Warszawa, Polen

Under kriget förstördes åtta av tio hus i Warszawa. Även stora delar av gamla stan med sina hundratals år gamla hus drabbades hårt. Efter kriget rekonstruerade dock polackerna det mesta till att se precis likadant ut som innan bomberna fallit. Man återanvände till och med tegel från raserade hus för att så troget som möjligt kunna återskapa byggnaderna. Besök gärna Warszawas historiska museum och se själv hur återuppbyggnaden gick till. Museet ligger på Rynek Starego Miasta 28. Läs mer om museet här.

I andra världskrigets fotspårAuschwitz-Birkenau, Oświęcim, södra Polen

Kanske det mest kända av nazisternas koncentrationsläger där mellan en och fyra miljoner människor uppskattas ha mördats. Ett besök i lägret är ingen nöjesresa, men samtidigt en oförglömlig upplevelse. Mänsklig grymhet har sällan varit mer påtaglig och många vittnar om att ett besök kan förändra en i grund och botten. Lägret och museet är enbart öppet för guidade turer september månad ut. För mer information om besök till Aschwitz läs mer här. Enklaste färdvägen är tåg från Warszawa till Oświęcim som bokas via http://www.pkp.pl.

Pearl Harbor, Honolulu, Hawaii

1941 utförde japanska styrkor ett överraskningsangrepp mot amerikanska krigsfartyg som låg i hamn i Pearl Harbor på Hawaii. Detta anses vara den främsta orsaken till att USA beslutade sig för att gå med i kriget på de allierades sida. Idag finns två monument, ett byggt ovanför skrovet på slagskeppet USS Arizona som sänktes under attacken, och ett på systerskeppet USS Missouri där Japanernas kapitulation mottogs 1945. Monumenten är populära turistmål och enkla att ta sig till från Honolulu. För guidade turer och mer information läs vidare här.

I andra världskrigets fotspårHiroshima

Japan Platsen för världens första attack med kärnvapen ligger i södra Japan. Här släppte det amerikanska bombflygplanet Enola Gay 6 augusti 1945 en atombomb som omedelbart dödade 80 000 människor. Den allmänna uppfattningen är att det till stor del var användandet av kärnvapen som fick Japan att kort efter kapitulera och därigenom avsluta andra världskriget. På platsen finns idag ett minnesmärke och ett museum. Enklaste sättet att ta sig dit är via inrikesflyg eller tåg från Tokyo. Läs mer om museet här.

Colditz, Sachsen, Tyskland

Slottet Colditz och staden med samma namn ligger i östra delarna av Tyskland. Under kriget omvandlade tyskarna slottet till ett fångläger, men inte för vilka fångar som helst. Endast de förnämsta av tyskarnas krigsfångar fördes dit, ofta tillfångatagna officerare av hög rang från de allierades arméer. Bland annat Winston Churchills brorson samt flera högadliga brittiska officerare satt fängslade i borgen. Fångarna behandlades dock jämförelsevis väl, trots att raffinerade flyktförsök var så gott som daglig rutin. Slottet ligger i Sachsen och det enklaste sättet att ta sig dit är via tåg från Berlin. Tågresan tar ungefär tre timmar och bokas via http://www.bahn.de. Guidade turer finns att boka fÙ?r sex euro per person. Vill du sova som en krigsfånge så inrymmer slottet också ett vandrarhem du kan läsa mer om här.

Wolfschanze, Kętrzyn, Östra Polen

Hitler spenderade en stor del av kriget, över 800 dagar mellan 1941 och 1944, i ett bunkerkomplex i nuvarande östra Polen känt som Wolfschanze. Under höjdpunkten av andra världskriget var platsen hem för över 2000 tyska soldater. Det är också känt som platsen där några i hemlighet sammansvurna tyska generaler försökte mörda Hitler – och nästan lyckades. Denna händelse skildras i filmen Valkyrie som hade premiär i våras. Den tyska armén försökte förstöra bunkerkomplexet i slutet av kriget, men många av de metertjocka bunkrarna stod emot alla försök, trots att tonvis med sprängmedel användes. Numera är byggnaden som under kriget inhyste Hitlers adjutanter ombyggt till hotell och guidade turer över området finns att boka. Mer information finns här.

Bra sidor att titta på:

Den redan nämnda ww2museums.com är en guldgruva för den som är intresserad av att besöka platser kända från andra världskriget. Artiklar och bilder från besök på museer Europa över finns att beskåda på sidan, såväl som ett enormt register över minnesmärken, krigskyrkogårdar och andra sevärdheter. http://www.ww2museums.com.
Är du intresserad av gamla fästningar och bunkrar kan det vara värt att ta en titt här. Sidan fokuserar på sevärdheter i Norge och Denmark. Massvis med bilder och bra information för den som inte vill ta sig ner till kontinenten.


Text: Redaktionen • 2009-09-01
Nyhet

Scroll to Top