Annons
Annons
Så här såg Azure Window ut. Foto: Istock.

Så här såg Azure Window ut. Foto: Istock.

Nyhet

Ikoniska klippformationen på Malta – borta för alltid

Den vackra kalkstensklippan Azure Window på den maltesiska ön Gozo finns inte mer. Den 8 mars kollapsade klippan ner i havet.

Text: Johanna Jackson • 2017-03-08 Uppdaterad 2021-06-23

Det var på onsdagsmorgonen som den ikoniska bågen inte längre kunde stÙ� emot trycket. Runt klockan 09:40 omgiven av ett stormigt hav rasade Azur Window ihop av sin egen tyngd och försvann. Inte bara taket föll av utan även pelaren som hållit det uppe. Roger Chessell hade begett sig till platsen för att ta foton när han blev vittne till händelsen.

”Plötsligt kollapsade bågen i vattnet med ett högt ’whoomph’ och slungade upp en hög vattenkaskad. Efter att kaskaden hade lagt sig, var pelaren också borta”, säger han till Times of Malta.

Under en presskonferens som hölls samma dag sa Maltas miljöminister Jose Herrera att tidigare studier visat att det inte funnits något att göra för att förhindra att bågen kollapsade på grund av naturlig erosion. 

Azure Window, eller Tieqa tad-Dwejra var en 28 meter hög kalkstensformation på Gozo, ett av Maltas mest ikoniska landmärken och ett starkt dragplåster för turister. Förutom att synas i tusentals instagram-bilder har klippan även figurerat som kuliss i kultserien Game of Thrones. 

Maltas premiärminister Joseph Muscat kallade det som inträffat för ”hjärtskärande.”

Anton Refalo, minister för Gozo, beskriver händelsen som att ”förlora en del av sig själv” men ville understryka att ön fortfarande har gott om saker att erbjuda turister. 

Valletta: 10 tips i Maltas huvudstad

Här är världens sju underverk – på Instagram


Text: Johanna Jackson • 2017-03-08
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen