Annons
Annons
Seljalandsfoss. Foto: Istock.

Seljalandsfoss. Foto: Istock.

Nyhet

Island överväger att begränsa sin turism

Island är en av världens dyraste och mest populära destinationer. I hopp om att bevara sina naturskatter överväger nu landet att ta till åtgärder som gör det ännu dyrare att resa dit.

Text: • 2017-03-21 Uppdaterad 2021-06-23

Islands turism har skjutit i höjden de senaste åren, dels på grund av en valutasÙ�nkning och dels eftersom flera scener i serien Game of Thrones spelats in där. År 2010 besökte 490 000 turister Island, i år beräknas antalet uppgå till 2,3 miljoner. Nu överväger landet att höja skatterna i turismsektorn och begränsa antalet turister för att skydda sitt naturarv, det skriver Bloomberg

Islands turistminister Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir är orolig att för många turister kan förstöra landets naturskatter och även upplevelsen för andra besökare. Hon sa nyligen i en intervju i Reykjavik att vissa platser helt enkelt inte klarar av en miljon besökare om året, då förloras det som gör dem speciella. Bland de mest populära platserna är nationalparken Thingvellir, som står med på UNESCO:s världsnaturarvslista och Jökulsárlón som är Islands största och mest kända issjö. 

En skattehöjning skulle innebära en ökning av den redan dyra resan till landet. Som ett alternativ till att höja skatterna överväger koalitionsregeringen på Island att tvinga bussbolag och researrangörer att köpa en speciell licens eller höja den redan existerande avgiften på hotellrum. Ifall skatterna höjs skulle pengarna användas till att bygga bättre infrastruktur och skydda de naturliga sevärdheterna. 

Island: 6 smakfulla tips du inte får missa

Årets 25 bästa resmål 2017

10 isländska måsten


Text: • 2017-03-21
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen