Annons
Annons
Plaza de la Reina, Mallorca. Foto: Istock.

Plaza de la Reina, Mallorca. Foto: Istock.

Nyhet

Lägenhetsuthyrning kan förbjudas på Palma de Mallorca

I ett försök att stävja prisökningen på boende i Palma de Mallorca vill lokala myndigheter stoppa de fastighetsägare som hyr ut sina bostäder olovligt. Personer som gör det ska straffas med böter på upp till 40 000 euro, enligt förslaget.

Text: Johanna Jackson • 2017-04-04 Uppdaterad 2021-06-23

Förbudet kan börja gälla redan i juni. Det skulle alltså göra det betydligt svårare för svenskar som vill hitta boende på ön i sommar, skriver Expressen och hänvisar till lokaltidningen Diario de Mallorca

Förslaget har lagts fram av vice borgmästaren med ansvar för stadsplanering, Antoni Noguera i ett försök att stoppa den prisutveckling som skett i staden de senaste åren och som har gjort det svårt för invånare och arbetare att ha råd med boende. Bara under det senaste året har priserna på hyror stigit med 7,5%. 

Då 90 procent av alla bostäder som hyrs ut till turister inte är licenserade, enligt Noguera, kan förbudet komma att gälla för majoriteten av alla turistbostäder som finns i staden. Förbudet skulle dessutom slå mot sajter som Airbnb och Homeaway, enligt El Pais.

 – Det finns inte ett enda turistinriktat flerfamiljshus i Palma de Mallorca som har licens, säger Noguera till tidningen.

Men förslaget är kontroversiellt, då det i praktiken endast är de regionala myndigheterna som kan lagstifta i en sådan fråga. Ett förslag att reglera bostadsuthyrning på ögruppen Balearerna, som Mallorca tillhör, har redan tagits fram av regionala myndigheter. Men i Palma vill man alltså inte vänta.

Förslaget från de regionala myndigheterna lutar mot att tillåta bostadsuthyrning på utvalda delar av öarna. I Palma vill man gå ett steg längre och istället införa ett förbud som skulle gälla för hela kommunen. 

9 populära platser som har fått nog av turism

Engelska turistmagneten kan införa turistskatt

29 oväntade lagar du bör känna till på resan


Text: Johanna Jackson • 2017-04-04
NyhetMallorca

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen