Lokala näringslivet utarmas av allt inkluderat-turism

Nyhet

Lokala näringslivet utarmas av allt inkluderat-turism

Allt inkluderat-turism utarmar restauranger och affärer i närområdet, eftersom turisterna ofta välja att stanna innanför grindarna och konsumera allt de behöver där. Det visar en rapport som Schyst Resande och Mänskliga rättighets-piloterna presenterar i början av april.

Text: Redaktionen • 2011-03-25

Allt inkluderat-hotell i bl a Turkiet och Dominikanska republiken lockar allt fler svenska semesterfirare. Foto: Per J Andersson
 
Jenny Eriksson har för Mänskliga rättighets-piloternas och nÙ?tverket Schyst Resandes räkning spenderat två veckor i Dominikanska republiken för att researcha en fältstudie om allt inkluderat-hotell.
 
Stannar inne på området
Enligt rapporten All inclusive – impacts of an increasing travel trend, som presenteras i sin helhet i början av april, spenderar turisterna föga förvånande mesta tiden innanför stängslen – där inne där “allt ingår”. Människan är rationell. Varför köpa en kopp kaffe på stan om den är gratis i hotellbaren.
 
74 procent av dem Jenny frågade åt samtliga måltider under semestern inne på anläggningen där endast tio procent av all mat är lokalt producerad.
 
Köper inget utanför
– De kanske går ut, men konsumerar inget där ute, säger Jenny Eriksson, som idag torsdag presenterade delar av studien på pågående turistmässan i Göteborg.
 
Turisterna har ingen eller minimal motivation att bege sig ut i verkligheten.
 
– Allt finns ju inom området. Mat, bad, dans, sport, underhållning, shopping. Allt.
 
Rådde gästerna att stanna
Ett av hotellen som Jenny undersökte rådde till och med gästerna att stanna innanför stängslet. De hänvisade till säkerheten, men Jenny tror snarare att det handlar om att få behÙ�lla businessen och inte riskera att turisterna spenderar sina semesterpengar hos andra lokala aktörer.
 
En svensk hotellgäst berättade för Jenny att hon hade känslan av att de där ute bara ropade efter henne med försäljningsbudskap – och bara ville tjäna pengar på turisterna. Lika bra att stanna på hotellet således.
 
Vakter på stranden
Kontakten med lokalbefolkningen var minimal. På stranden nedanför allt inkluderat-hotellen fanns vakter som skyddar området, så att inga dominikaner vågade sig in på stranden.
 
När Jenny frågade de ansvariga varför de köper så mycket mat från platser längre bort fick hon svaret att det var problem med kvaliteten när det gäller lokala produkter och att hela systemet var centraliserat och att det därför var svårt med logistiken om man ville köpa in lokalt.
 
– Jag träffade en restaurangägare och en taxichaufför som var upprörda över att man inte använder mer lokal mat. All inclusive hjälper inte till att utveckla provinsen, var deras slutsats, säger Jenny Eriksson.
Per J Andersson


Text: Redaktionen • 2011-03-25
Nyhet

Scroll to Top