Annons
Annons
Foto: Russ Rohde/Getty Images

Foto: Russ Rohde/Getty Images

Nyhet

Allt fler länder inför miljözoner – ökade krav på bilresenärer

Ökade krav ställs på bilresenärer i Europa – då fler och fler länder inför miljözoner som begränsar tillträdet till städerna.

Text: Linnéa Axelsson • 2019-06-26 Uppdaterad 2019-06-26

Att vara en bilresenär genom Europa ställer ökade krav på att förbereda sin resa i god tid. Det beror på att allt fler länder inför miljözoner som begränsar tillträdet till städerna.

– Med en relativt ny bil och väl förberedd är bilen fortfarande ett mycket bra sätt att ta sig fram på semester i Europa. Det är bekvämt och du styr själv över din resväg, säger Katja Runestam Prinzell, reserådgivare på Riksförbundet M Sverige. 

Dessa miljözoner gäller för personbilar och husbilar i Europa: 

Spanien

I vissa områden, till exempel Barcelona, är äldre bilar inte tillåtna. I centrala Madrid tillåts endast boende, taxibilar och motorcyklar. Som besökare får du parkera utanför staden och åka kollektivtrafik. 

Italien

Förbudsskylten Zona Traffico Limitato ser man i många italienska städer. Ibland gäller förbudet bara vissa dagar och tider. Det framgår av tilläggstavlan. Som turist kan du endast få tillträde till dessa miljözoner om du bor på ett hotell som ligger i en zon där du även kan parkera. Hotellet ska anmäla bilens registreringsnummer till myndigheterna.

Belgien

Utlandsregistrerade bilar som vill köra i centrala Antwerpen och Bryssel måste uppfylla utsläppskraven och ska lista sig i en databas™?(kostnadsfritt). Dieselbilar i miljöklass Euro 3 eller lägre betalar dock en avgift.

Norge

Oslo kan från den ena dagen till en annan stänga staden för dieselbilar om partikelhalten i luften blir för hög. Senast detta hände var den 17 januari 2017.

Danmark

Det finns miljözoner i Köpenhamn, Frederiksberg, Aalborg, Aarhus och Odense. I dessa zoner måste husbilar med dieselmotorer vara utrustade med partikelfilter för att få köra. 

Grekland

De grekiskregistrerade bilarna ges rätt att köra varannan dag i vissa städer framförallt i Athen, som vissa dagar kan stänga helt för biltrafik. Registreringsnumret styr vilken dag man har rätt att köra. Detta påverkar inte utlandsregistrerade bilar på tillfälligt besök men däremot inhemska hyrbilar.

Ungern

Endast bilar med specialtillstånd har rätt att köra i Castle District, Margaret Island (Margit-sziget) och i centrala Budapest.

England

Betalzonen för miljöavgift Low Emission Zone omfattar hela Stor-London = området innanför ringmotorvägen M25. Vanliga personbilar (även dieseldrivna) och motorcyklar berörs inte, däremot husbilar över 2,5 ton som måste lista sig 10 dagar före inresa. 

I centrala London betalar man trängselavgiften Congestion Charge dagtid måndag–fredag kl 07–18. Miljöbilar och motorcyklar är undantagna. Handikappfordon måste betala, om inte dispens givits i förväg. 

Betala senast midnatt samma dag inpassagen gjorts i en butik med payzone-möjlighet (se Store locator eller via hemsidan eller mobiltelefon. Betalar man senare blir det dyrare. Betalar man inte alls lämnas kravet vidare till inkasso.

 

Källa: M Sverige


Text: Linnéa Axelsson • 2019-06-26
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen