Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Nu är det klart – 18-åringar ska få gratis tågluffarkort

Ett förslag om att bjuda EU-medborgare som fyller 18 år på ett gratis interrailkort har fått grönt ljus. Planen är att 20 000 ungdomar ska få möjligheten att upptäcka kontinenten via rälsen redan i år.

Text: Johanna Jackson • 2018-01-04 Uppdaterad 2021-06-23

Förslaget lades fram i Europaparlamenten 2016. Då var idén att alla ungdomar i EU skulle få kortet – som är giltigt i 30 länder – när de fyller 18.

”Ett sådant program skulle ge alla unga möjligheten att, oavsett utbildning och social bakgrund, upptäcka mångfalden i Europa”, står det i förslaget.

Och nu har alltså ett försöksprojekt av programmet fått klarsignal. Till en början innebär det att 20 000 ungdomar kommer att få kortet under 2018. Förhoppningen är att programmet blir permanent år 2020.

Kortet ifråga tillåter fritt tågresande under en treveckorsperiod och är giltigt i två år. De ungdomar som vill resa i medlemsstater där Interrailkortet inte går att använda, som Cypern, Estland och Malta, ska kunna andvända andra transportmedel, som färja och buss, under perioden. 

Vilka 18-åringar som kommer att få de första 20 000 korten, eller hur man kan ansöka, är i dagsläget inte fastställt.

”Ett antal faktorer måste bestämmas av vederbörliga europeiska institutioner. I detta tidiga skede går det inte att delge närmare uppgifter på hur det färdiga gratisprogrammet för Interrail kommer att se ut”, säger en presskontakt för Interrail till Vagabond.

Vill man istället köpa ett kort går det naturligtvis också bra. Det billigaste kortet, som tillåter fem resdagar inom loppet av 15 dagar kostar 2 284 kronor för ungdomar, 2 879 för vuxna och 2 614 för seniorer. Barn under 12 år reser gratis.

Tågluff i Europa: Sommarens bästa rutter

Världens längsta vandringsled har öppnat i Kanada

Ny järnväg tar dig från Europa hela vägen mot Kina – utan att passera Ryssland


Text: Johanna Jackson • 2018-01-04
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen