Annons
Annons
Bild: Google

Bild: Google

Nyhet

Nu är jorden rund – även på Google Maps

Google Maps slutar tänka tvådimensionellt, och visar jorden som en glob. "Med 3D-läget ser Grönland inte längre ut som Afrika", skriver de på Twitter.

Text: Magnus Kvandal • 2018-08-06 Uppdaterad 2021-06-23

Den här artikeln publicerades först på Kingmagazine.se

Om du skulle sprätta upp en jordglob och försöka släta ut den på en plan yta skulle du genast förstå den huvudvärk som kartografer haft i århundraden. Det går nämligen inte, utan att tänja ut och riva sönder den så att proportionerna blir helt skeva.

Det finns många olika sätt att jobba runt problemet och projicera jordens runda form på en tvådimensionell karta, som fungerar olika bra beroende på syftet. Den de flesta känner igen är den så kallade Mercator-projektionen, som har finessen att den inte förvränger ländernas form.

 
Nu är jorden rund – även på Google Maps
Cirklarna visar hur proportionerna förvrängs med Mercator-projektionen. På en rund karta hade alla cirklar varit lika stora. Bild: Stefan Kühn/Wikimedia

Nackdelen är i stället att metoden förvränger länders och kontinenters storlek – saker blir mindre ju närmare ekvatorn man kommer. Exempel på det är Grönland och Afrika, och som på en Mercator-karta ser ut att vara lika stora – även om Afrika egentligen är 14 gånger större.

 

Google Maps har hittills visat världen enligt en Mercator-projektion, för att den inte förvränger ländernas form. Det gör det möjligt att navigera efter den – en 90-graderssväng på kartan är det också på gatan du kör på.

Men nu har de alltså uppdaterat Maps med ett tredimensionellt glob-läge som visar värden som den egentligen ser ut – som en glob, med alla proportioner intakta. Uppdateringen finns dock bara till dator. I mobilen får vi nöja oss med Mercator-kartan ett tag till. 

 

Statistiken som får dig att se världen med nya ögon

Gardasjön får ”svävande” cykelväg – spås bli vackrast i Europa


Text: Magnus Kvandal • 2018-08-06
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen