Svensk familj på äventysresa i Indonesien som porträtteras i SVT:s nya reserealityserie. Foto: Art89/SVT

Svensk familj på äventysresa i Indonesien som porträtteras i SVT:s nya reserealityserie. Foto: Art89/SVT

Nyhet

Ny tv-serie om äventyrliga barnfamiljer

Fyra familjer med barn tar steget ut i världen för att slå ner bopålarna i bland annat Nya Zeeland och Indonesien. Snart börjar en ny tv-serie om att mitt i livet styra in på nya vägar.

Text: Helle Kikerpuu • 2014-11-20

Det sägs att man är mitt i livet, när barnen är små och redo att börja skolan. Vardagen ser ut att lunka på i vanlig takt, men tänk dig att packar ner livet och familjen och bege dig ut i världen. Det är verkligheten för de fyra familjer som SVT följer i den nya tv-serien Familjer på äventyr med premiär den 20 januari 2015.

– Det intressanta är att barnen i familjerna är i olika åldrar och det finns vardagliga frågor som exempelvis skolgång som måste lösas och planeras, säger Ulrika Midunger, projektledare på SVT.

Under sex avsnitt följer man familjerna som rest till olika delar av världen. En familj har gjort det på sitt sätt. Med vind i seglen har familjen Hammarberg rest jorden runt. Nya Zeeland, Indonesien och Brasilien är de andra destinationerna. Det är ett program om att leva och bo på en annan plats och ett reseprogram med familjen i fokus.

– Syftet med serien är att inspirera tittarna. Jag tror att det finns många som tänkt i banorna att resa iväg och kanske flytta utomlands, speciellt under vintern. Bara för att man har barn och familj är man inte låst, säger Anna Bernström, producent på Art89.

Familjerna har valts ut för sin geografiska spännvidd, deras olikheter och stadiet de befinner sig i. För familjen som nyss flyttat till Nya Zeeland är allt relativt nytt, medan familjen i Brasilien varit borta så länge att de sägs ha svårt att hålla kvar sitt svenska arv. I Indonesien kämpar föräldrar och barn med att komma underfund med det nya livet och seglarfamiljen är efter fyra år till sjöss på väg hem till Sverige.

– Vi ville ha “vanliga” familjer att följa. Jag gillar inte ordet vanlig, men det var viktigt att det inte var familjer som flyttat på grund av ett jobb där de lever med barnskötare och murar gentemot landet de befinner sig i. Vi ville följa familjer som vill komma nära landet de rest till, säger Anna Bernström.

Premiär Familjer på äventyr är 20 januari 2015 kl 20.00 i SVT1.

Du som läste det här är kanske intresserad av den här debattartikeln:

Krönika Ge barnen skolledigt för resor!

Om du är sugen på resa med barn-tips:

Här är alla Vagabonds artiklar om att resa med barn.


Text: Helle Kikerpuu • 2014-11-20
Nyhet