Annons
Annons
Flicka med ryggsäck på.

Om några veckor kan du ta det nya direkttåget från Marseille till Madrid. Foto: Getty Images

Nyhet

Äntligen klart: Nya snabbtåg till Spanien

Nu startas flera nya internationella tåglinjer i Europa. Mumma för sommarens interrailare blir de nya direkttågen Marseille–Madrid och Lyon–Barcelona.

Text: Per J Andersson • 2023-06-16 Uppdaterad 2023-06-16

Fram till avregleringen av den europeiska flygmarknaden för 30 år sedan och lågprisflygets entré fanns det gott om tåglinjer som gick mellan två, tre eller till och med fyra europeiska länder. Men så började tågbolagen lägga ner sina internationella långlinjer, eftersom allt fler valde det billiga flyget. Men nu har en renässans inletts.

Full fart Frankrike–Spanien

Förutom flera nya internationella nattågslinjer, som crowdfundingbolaget European Sleeper som sedan slutet av maj kör Bryssel–Berlin, startar nu spanska Renfe nya linjer med snabba dagtåg. Först ut är Lyon–Barcelona (via bland annat Montpellier, Girona och Figueres Vilafant) och Marseille–Madrid (via bland annat Narbonne, Avignon och Barcelona).

Spanska tågbolaget Renfe satsar på två nya internationella linjer mellan Frankrike och Spanien. Foto: Getty Images

De första tågen förväntas rulla inom kort. På en presskonferens på onsdagen meddelade Renfe att biljetter börjar säljas ”inom ett par veckor” och att Lyon–Barcelona kommer att kosta från 19 euro, alltså bara drygt 200 kr, medan Marseille–Madrid-biljetterna kommer att säljas för från 29 euro.

Det statliga spanska tågbolaget har dessutom planer på att utmana Eurostartåget som går i tunneln under engelska kanalen med en ny linje Madrid–London. Den tåglinjen är än så länge på planeringsstadiet.

Från currywurst till crêpes

Trenden är stark med statliga europeiska tågbolag som startar tåglinjer i andra länder än moderlandet. Nästa år planerar italienska Trenitalia att börja köra direkttåg Paris–­Madrid, medan franska SNCF ska börja köra Paris–Berlin, en resa som tack vare att man använder de franska snabbtågen (TGV) kommer att klaras av på bara sju timmar.

Ät en en bouillabaisse i Marseilles hamn, ta sedan direkttåget till Madrid och njut av patatas bravas och ett glas San Miguel på ett utekafé på Plaza Mayor. Foto: Getty Images

2025 är det dags för det nystartade franska Midnight Trains tåg Paris–Venedig som delvis finansieras med stöd från EU.

Läs också

Tågluffa i Spanien – här är rutten du inte får missa!

Tågluff till Spanien – klassisk rutt mot solen


Text: Per J Andersson • 2023-06-16
NyhetSpanientågTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen