Annons
Annons

Rhodos ska bli mer hållbart. På bilden Lindos med Akropolis. Foto: Getty Images

Hållbar turism

Rhodos vill bli föredöme för hållbar turism

De flesta förknippar Rhodos med massturism och charterhotell. Nu hoppas den grekiska ön på att bli ett globalt föredöme för hur man ställer om hårt exploaterade destinationer så att de blir mer hållbara.

Text: Per J Andersson • 2022-01-21 Uppdaterad 2022-01-21

Brist på färskvatten, usel sophantering, ingen pant på plastflaskor, elektricitet från dieselgeneratorer och vägar igenproppade av bensinbilar och dieselbussar. Det är så vi vant oss att det ser ut på Medelhavets öar. Inte minst i Grekland som före pandemin årligen tog emot mer än 30 miljoner turister som tillsammans bidrog till en fjärdedel av landets BNP. Och samtidigt, förstås, till slitage på den lokala miljön.

Men nu satsar Rhodos på att ändra bilden av ett resmål där man bekymmersfritt slänger alla sopor i samma kärl och hoppar in i sin bensindrivna hyrbil. Inte nog med det. Ön ska försöka bli ett föredöme för den övriga världens hårt exploaterade turistregioner, är det tänkt.

Därför lanseras ett nytt projekt som fått titeln The Rhodes Co-Lab. Det ska fungera som en öppen informationskälla av kunskap och erfarenheter kring hur man ställer om ekonomin så att den blir mer hållbar.

– Bättre avfallshantering, vattenhantering och återvinning och mer hållbara transporter och hotell. Här på Rhodos ska vi visa att man kan ställa om. Samtidigt ska det leda till högre livskvalitet för dem som bor här, och det kommer turisterna också att märka, sa Greklands turistminister Vassilias Kikilias när projektet sjösattes i Rhodos stad på torsdagen.

Bakom projektet står förutom den grekiska regeringen och de regionala myndigheterna också TUI som med sin drygt 30 miljoner resenärer om året och charterflyg från 25 länder är ett av världens största reseföretag. Den svenska charterarrangören Fritidsresor är sedan flera år tillbaka en del av koncernen under namnet TUI Sverige.

– Rhodos ska bli en global modell för hållbar turism. På Rhodos ska vi visa hur man gör, enligt Melvin Mak som jobbar med hållbarhetsfrågor på TUI.

Projektet handlar om att skapa hållbar tillväxt, spara resurser, förbättra energi-, vatten- eller avfallshanteringen och samtidigt skapa fler arbetstillfällen. Tanken är att man också ska förbättra skyddet för den biologiska mångfalden och främja kulturarvet.

Förutom att hitta konkreta lösningar på miljöproblemen ska en tankesmedja inrättas där internationella experter ska kunna mötas.

– Rhodos Co-Lab är tänkt att tillsammans med experter, partners samt alla medarbetare på TUI samla kunskap, driva innovation, utbilda och utveckla – allt med ambition att ta resebranschen mer hållbart in i framtiden. Tanken är att hela turistnäringen, världen över ska kunna dra nytta av detta, tror Jessica Enbacka som är vd för TUI i Norden.


Text: Per J Andersson • 2022-01-21
NyhetRhodos

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen