Annons
Annons
Foto: Istock

Foto: Istock

Nyhet

Så mycket skulle en flygbiljett kosta – om flyget betalade skatter

Upp till 50 procent mer. Så mycket skulle du som resenär behöva betala om flygbolagen skulle betala bränsle och mervärdestjänster som andra transporttjänster. Det enligt en klimatexpert som finska Hufvudstabladet talat med.

Text: Johanna Jackson • 2018-08-08 Uppdaterad 2021-06-23

Både i Sverige och i Finland är den kommersiella flyg- och fartygstrafiken befriade från bränsleskatt. Dessutom landar och avgår flyg ofta från offentligt subventionerade flygplatser. Den första april 2018 infördes en flygskatt i Sverige, som innebar ett prispålägg på mellan 50 och 400 kronor per passagerare.

Men hur mycket skulle en flygbiljett egentligen kosta – om flygbolaget betalade lika mycket i miljöskatter som andra verksamheter? Den frågan fick Otto Bruun, sakkunnig i klimat- och energifrågor på Finlands naturskyddsförbund.  

Enligt hans uträkningar skulle en flygbiljett då kosta cirka 50 procent mer. En flygbiljett för en kort resa skulle till exempel kosta cirka 500 kronor mer och på längre flygresor handlar det om tusenlappar. 

 –Det är avigt att flyget är befriat från dessa skatter då vi vet dess miljökonsekvenser, säger Otto Bruun till Hufvudstabladet. 

Svenska naturskyddsföreningen har tidigare gjort liknande uträkningar. Deras resultat visade att flyget skulle bli mellan 79 och 95 procent dyrare. En resa från Stockholm till Bangkok skulle till exempel landa på cirka 18 000 kronor i stället för dagens drygt 10 000 kronor. 

Europas vackraste tågresor – 8 makalösa rutter


Text: Johanna Jackson • 2018-08-08
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen