Nyhet

Så skyddar du dig mot giftiga maneter

Nyligen blev en svensk kvinna dödad av en manet på sin semester i Malaysia. Den giftiga kubmaneten finns i tropiska vatten och kan på bara några sekunder orsaka hjärtstillestånd, men det finns sätt att skydda sig på.

Text: Redaktionen • 2010-02-03

Så skyddar du dig mot giftiga maneterDen svenska kvinnan var på semester med sin make på stranden Pantai Cenang i Langkawi, Malaysia. På väg upp från ett sista kvällsdopp innan hemresa skrek kvinnan till och några sekunder senare var hon livlös.

På plats fanns sjukvårdskunniga som utförde hjärt-lungräddning, men det hjälpte inte och kvinnan avled på stranden.

Dan E Nilsson, biolog och professor vid Lunds universitet, berättar att det finns ett antal farliga maneter. De flesta orsakar endast smärtor och brännskador men några arter, bland andra kubmaneter, kan döda en människa på bara några sekunder. För att skydda sig kan man bada med långärmad tröja och långa byxor.
– Det finns inget 100 procentigt skydd eftersom vissa maneter även kan “bränna” igenom tyger. Men i bästa fall förvandlar tyget en dödlig kontakt till en lättare och ofarlig smärta, säger Dan E Nilsson.

Den svenska kvinna som dog i Malaysia blev troligtvis stungen av en kubmanet. Det finns ett 40-tal arter av kubmaneter där den giftigaste arten kallas havsgeting. Den finns i Australien och i de tropiska vattnen i Sydostasien. Om man blir stungen av en kubmanet är den vanligaste dödsorsaken hjärtstillestånd.
För att skydda sig inför resan kan man höra sig för med den lokala turistinformationen om det finns risk för dödliga maneter i området. På plats kan man skydda sig genom att bada med heltäckande kläder och att undvika att bada när högvattnet är på väg in.


Text: Redaktionen • 2010-02-03
Nyhet

Scroll to Top