Annons
Annons
Det blåser nya vindar i Saudiarabien. Al Rahma-moskén i Jeddah. Foto: Istock.

Det blåser nya vindar i Saudiarabien. Al Rahma-moskén i Jeddah. Foto: Istock.

Nyhet

Snart kan du åka på solsemester – till Saudiarabien

Saudiarabien är ett av världens svåraste länder att besöka. Särskild om du är kvinna eller har judisk härkomst. Men nu vill den konservativa oljestaten välkomna besökare med ett nytt turistvisum.

Text: Johanna Jackson • 2017-11-02 Uppdaterad 2021-06-23

Om några år kanske en solresa till historiska Jeddah eller en shoppingweekend till Riyadh inte alls är ett sådant främmande koncept. År 2020 vill kungariket på Arabiska halvön nämligen välkomna 1,5 miljoner besökare årligen, utöver pilgrimsturister, skriver flera medier och hänvisar till den arabiska tidningen Al Watan.  

Regler för inresetillstånd till Saudiarabien är några av de mest omständliga och komplicerade i världen. Bortsett från en kort period som avslutades 2010 har det tidigare inte funnits turistvisum till Saudiarabien. Undantag har varit visum för hajj eller omra, alltså pilgrimsresor till Mekka, arbetsvisum och visum för affärsresor. Men även dessa visum har varit svåra och dyra att få tag på. (Visum för pilgrimsresor är dock gratis). Har man dessutom varit i Israel, har judisk härkomst eller är ensam resande kvinna har dessa visum varit gott så när omöjliga att erhålla. 

Snart kan du åka på solsemester – till Saudiarabien
Spendera några dagar i historiska Jeddah?

Men nu planerar landet alltså att öppna upp sina gränser – i alla fall något – genom ett nytt turistvisum. Anledningen är att landet sägs vilja minska sitt beroende av oljeintäkter. I ett första skede kommer visum enbart att godkännas för grupper som erhåller visumet genom officiella statliga resebyråer, enligt Lonely Planet. Exakt när de nya visumreglerna kommer att börja gälla är oklart i nuläget. 

Nyheten om turistvisumet kommer bara dagar efter att landets kronprins Mohammed bin Salman uttalade en vision om ett mer öppet land med en moderatare syn på islam, landets statsreligion. 

”Vi återvänder till det vi var tidigare – ett land med moderat islam som är öppen för alla religioner och mot världen”, sade han vid ett ekonomiskt forum i huvudstaden Riyad, rapporterade bland annat SVT.

Snart kan du åka på solsemester – till Saudiarabien
Eller en weekend i hypermoderna Riyadh?

I Saudiarabien råder stora brister när det kommer till mänskliga rättigheter och landet utövar till exempel fortfarande dödstraff. Enligt en rapport från Amnesty står Saudiarabien för 90 procent av världens alla avrättningar tillsammans med Kina, Pakistan och Iran.

Vidare är situationen för landets kvinnor högst beklämmande. Kvinnor är i stort sett omyndighetsförklarade och har lägre ställning enligt lagen. Men även här finns ljusglimtar. I september i år stod det nämligen klart att kvinnor i landet kommer att börja få köra bil igen, något som har varit förbjudet sedan 1990.

Om du vill läsa mer om diskriminerande lagar mot kvinnor i världen kan du kolla in denna lista från Metro.

Tillträde förbjudet: 7 ställen dit kvinnor inte är välkomna

Inatt jag drömde … Per fantiserar om en bättre värld

Här är kollektivtrafiken farligast för kvinnor

Det här blir världens största hotell


Text: Johanna Jackson • 2017-11-02
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen