Annons
Annons
Foto: Wikipedia.

Foto: Wikipedia.

Nyhet

Saudiarabiens flygbolag: Vi kommer inte att separera kvinnor och män

Det statligt ägda flygbolaget Saudia förnekar uppgifter om att kvinnor och män ska separeras ombord.

Text: Johanna Jackson • 2015-01-09 Uppdaterad 2015-01-09

Förra veckan rapporterade flera medier att flygbolaget Saudia skulle införa könssegregerade platser ombord. 

Nyheten spreds efter ett påstått uttalande från flygbolagets biträdande chef för marknadsföring, Abdul Rahman Al Fahd. 

Enligt Daily Mail skulle flygbolaget fått klagomål från gifta män som inte ville att andra män satt bredvid deras fruar och andra kvinnliga familjemedlemmar och därför planerat att separera kvinnor och män under flygresor. Ytterligare klagomål ska ha handlat om kabinpersonal som flörtade för mycket.

– Det finns lösningar på detta problem. Vi kommer snart att genomdriva regler som kommer att tillfredsställa samtliga passagerare, ska Abdul Rahman Al Fadh ha sagt enligt den saudiska tidningen Ajel.

Att detta skulle vara en bekräftelse på en könssegregerad platsfördelning dementeras dock av flygbolaget. I början av veckan gick de ut med ett meddelande där de fÙ?rnekar att någon på flygbolaget har uttalat sig i frågan.

De menar att citatet från Abdul Rahman Al Fadh är misstolkat och taget ur sitt sammanhang.

“Vissa arabiska och utländska medier har felaktigt tolkat detta svar för att rapportera att Saudia planerar en segregation” skriver flygbolaget som menar att citatet kommer från en konversation på Twitter där marknadschefen talat med en kund i en orelaterad fråga. 

– Uppgifterna är falska och missledande, säger flygbolagets talesman Abdullah Al-Aj till Arabnews.com.

Även om en könssegregering inte kommer att införas på flygbolaget så diskrimineras utländska och saudiarabiska kvinnor systematiskt. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch får kvinnor inte resa, bedriva verksamheter eller genomgå vissa medicinska procedurer utan tillstånd från en manlig förmyndare. 

Relaterat:


Text: Johanna Jackson • 2015-01-09
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top