Annons
Annons
SJ tåg i solnedgång

Ny investeringen av snabbtåg blir ett av SJ:s största köp i historien. Foto: SJ

Nyhet

SJ investerar i nya snabbtåg med plats för cyklar

SJ har beslutat att köpa in 25 nya snabbtåg med en topphastighet på 250 kilometer per timme.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-21 Uppdaterad 2021-12-21

SJ har genomfört en upphandling och beslutat att tilldela kontraktet på minst 25 nya snabbtåg till Bombardier Transportation Sweden AB, som sedan 29 januari 2021 är en del av Alstomkoncernen. Investeringen i nya snabbtåg är en del av SJ:s satsning på cirka tolv miljarder kronor i nya och upprustade tåg. Av dessa utgör de nya snabbtågen cirka sju miljarder. Köpet är en av de allra största tågaffärerna i SJ:s historia.

Fördubbling av tågresandet

Under de senaste 20 åren har tågresandet i Sverige mer än fördubblats. 2019 var ett rekordår vad gäller tågresandet i landet. Coronapandemin har minskat resandet men SJ ser det som en tillfällig nedgång i efterfrågan, och förbereder nu för att möta ett allt större tågresande genom att köpa nya snabbtåg. Enligt SJ är möjligheten att erbjuda allt fler möjlighet att välja tåget en viktig förutsättning för att Sverige ska kunna nå klimatmålen.

– SJ genomför en fantastisk satsning där hela fordonsflottan byts ut eller uppgraderas för att möta efterfrågan på klimatsmarta, bekväma och effektiva resor. Jag är övertygad om att våra kunder kommer att uppskatta våra nya tåg med den absolut senaste tekniken. Att vi går från 200 till 250 kilometer per timme är historiskt, säger SJs fordonsdirektör Arvid Fredman

De nya snabbtågen kommer att användas för fjärrtågtrafik mellan storstäder i Sverige men även för gränsöverskridande trafik till Danmark och Norge. En efterlängtad nyhet är att snabbtågen kommer ha plats för cyklar. De nya tågen förväntas kunna sättas i trafik under 2026.

Renderingsbild på SJ:s nya snabbtåg med två cyklar ombord
Ta med cykeln ombord SJ:s nya snabbtåg. Foto: SJ


Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-21
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen