Nyhet

Slut på nakenfest i Barcelona

Nu får nakenfisarna se upp. Nya förbud sätter punkt för eran med Barcelona som enda spanska stad där nakna människor varit tillåtna på gatorna.

Text: Redaktionen • 2011-05-03 Uppdaterad 2011-05-03

Nu får nakenfisarna se upp. Nya förbud sätter punkt för eran med Barcelona som enda spanska stad där nakna människor hittills har varit tillåtna på gatorna.

Det är starka röster, för och emot, som ekar runt beslutet att förbjuda stadsnudism i Barcelona. Stranden ligger nära gamla staden, där nakenhet länge varit genomgående kostymtrend bland framförallt turister. Hittills har det varit tillåtet att vandra såväl halv- som helnaken var som helst, men spanjorerna har ledsnat på respektlösheten.

Förbuden mot att vistas avklädd utanför stranden tros kunna klä staden i anständigare skrud, och därmed skapa bättre stämning mellan invånare och turister. Den som bryter mot förbudet kommer först att varnas, sedan bötfällas, för att tvingas betala ännu mer om man bryter mot lagen en andra gång. Nudister fÙ?r hålla sig till strandens nakendel och de som halkar över på fel sida blir lagförbrytare från och med nu.

Rätten att vara naken
Men ledaren för Barcelonas nudistförening är rasande. Han är en av de som synts spritt språngande naken på stadens gator och anser att förbudet går emot avkriminaliserandet av nakenhet för 22 år sedan. “Asociación por la Defensa del Derecho a la Desnudez” försvarar rätten till nudism och ser över möjligheten att göra rättssak av ärendet.

För att uppmuntra människor att klä sig anständigt har Barcelona Town Hall inlett en kampanj med namn “Respecte per a tots” (Respekt för alla). Kampanjen återfinns i skyltfönster och vid ingången till de mest populära turistställena, i form av anvisningar om vilken utstyrsel som är tillåten och inte. Man hoppas kunna få människor att sluta klä sig (eller inte) i staden, som om de vore på stranden.

Text: Malin Rothenborg
Foto: Tobias Larsson


Text: Redaktionen • 2011-05-03
Nyhet
Scroll to Top