Annons
Annons
Foto: Istock

Foto: Istock

Nyhet

Turister varnas för att dricka alkohol på flyget till Dubai

Att dricka ett glas vin eller två på flyget är något som många unnar sig. Men flyger du till eller via Dubai kan det vara smart att hålla koll på antalet. Det går att utläsa från en varning till turister som brittiska ambassaden i Dubai har publicerat på Facebook.

Text: Johanna Jackson • 2018-09-11 Uppdaterad 2021-06-23

Att vara berusad på allmän plats i Dubai är förbjudet och även om du bara mellanlandar på flygplatsen i emiratet kan du riskera att gripas i enlighet med Dubais strikta sharialagar.

– Det är absolut fÙ?rbjudet att vara påverkad av alkohol på allmän plats, säger Robert Bajo, ambassadsekreterare på Sveriges ambassad i Abu Dhabi till Vagabond. 

Men trots detta säljs det alkohol både på hotell och restauranger i Dubai till turister och på flyg som flyger hit. Ett flertal turister har gripits på grund av alkoholkonsumtion. 

Hjälporganisationen Detained in Dubai hanterar årligen ett 20-tal fall av turister som arresterats i Dubai efter att ha druckit alkohol. Men det kan handla om betydligt fler menar organisationen. 

 – Det är löjligt att flygbolagen serverar alkohol som kunderna sedan arresteras för att ha druckit. Du tror att det är lagligt som turist, men det är det inte, har grundaren Radha Stirling tidigare sagt till Expressen. 

Turister varnas för att dricka alkohol på flyget till Dubai
De flesta flygbolag som flyger till eller från Dubai erbjuder dryck ombord, både med och utan alkohol. Foto: istock.

Ett av de senaste och mer uppmärksamma fallen gäller Ellie Holman som är bosatt i brittiska Kent. Hon och hennes fyraåriga dotter hölls frihetsberövade under tre dagar i Dubai. Efter att en diskussion om visum ska ha uppstått med tulltjänstemännen på flygplatsen ska personalen ha blivit irriterad och frågat den 44-åriga mamman om hon druckit vin, vilket hon medgav att hon gjort. De släpptes efter att ha spenderat tre dagar i en cell på flygplatsen. Enligt Daily Mail ska hon senare fått en ursäkt från regering. 

Efter detta har Brittiska ambassaden gått ut och påminner turister om de strikta reglerna som gäller vid alkoholkonsumtion och vilka risker som finns. 

”Det är ett straffbart brott att vara påverkad av alkohol på allmänna platser – även vid transit genom UAE. Om du blir påkommen med alkohol utan licens eller med alkohol i ditt blod kan du bli arresterad.” Står det i Facebookinlägget, enligt Lonely Planet. 

Även på svenska Utrikesdepartementets hemsida manas turister till försiktighet. 

”I alla emirat, utom Sharjah, serverar också många av de internationella hotellen sina icke-muslimska gäster alkohol (även om kravet på tillstånd för köp och konsumtion rent strikt gäller även där, kontrollerna är dock få), men var försiktig! Det är olagligt att dricka alkohol eller vara berusad på allmän plats, inklusive på någon av landets flygplatser.” 

Apollo är en av flera svenska arrangörer som erbjuder resor till Dubai. Enligt Clara Larson, PR- och sociala mediechef har Apollo inte själva haft problem med kunder som råkat illa ut på grund av alkoholkonsumtion. De går heller inte ut med någon varning till sina kunder gällande riskerna vid alkoholkonsumtion på flyget.

– Nej det är inget vi går ut med. Om det skulle uppkomma något problem hanteras det av personalen på plats i enlighet med gällande säkerhetsbestämmelser. Men oavsett var man flyger i världen är det såklart föredraget att inte vara allt för berusad, säger Clara Larson. 

Inte heller TUI går ut med någon varning.

– Vi förlitar oss på den information och den kommunikation som kommer från UD och respektive ambassad i de länderna dit vi har resor. På vår hemsida uppmanar vi våra resenärer att ta del av viktig information för respektive resmål inför avresa, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på TUI.

Krönika: I en annan del av Dubai


Text: Johanna Jackson • 2018-09-11
NyhetDubai

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen