Annons
Bora Bora. Ikonisk söderhavsö som bland annat lockade vår egen kronprinsessa hit på smekmånad. Foto: Fotolia.

Bora Bora. Ikonisk söderhavsö som bland annat lockade vår egen kronprinsessa hit på smekmånad. Foto: Fotolia.

Restips

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter

Drömmen om paradisön är evig. Vi som gör Vagabond har slagit våra beresta skallar ihop för att kora de mäktigaste, skönaste och mest exotiska av världens alla öar!

Text: Per J Andersson • 2016-12-11 Uppdaterad 2022-11-22
Annons

25. Bora Bora, Franska Polynesien

Det är något visst med begreppet Söderhavet som fängslat resenärer i alla tider. Hit åkte Pippi Långstrump på äventyr, Kronprinsessan Victoria på lyxig smekmånad och hit kommer resenärer som suktar efter de där vykortsperfekta öarna. Mitt i Franska Polynesien och knappt synbar på kartan ligger ön Bora Bora. En ö där invånarna lever efter filosofin “Aita pae pae”, “oroa dig inte”.

Här är strandliv, ramlabaklängesvackra solnedgångar och franskinspirerat kök något att räkna med. Likaså Söderhavets vackraste lagun som omger Bora Bora likt en skimrande blågrön färgpalett.

Annons

24. Seychellerna, Indiska oceanen

Förvänta dig orörda talkpudervita stränder, vilda jättesköldpaddor, kristallklara korallrev och tropisk regnskog. På de drygt 115 öarna, strax nordost om Madagaskar, är turismen strikt reglerad och den hänförande naturen välbevarad. Här lever drömmen om det orörda paradiset vidare och varje ö har sin charm. Förälska dig i Afrikas minsta huvudstad Victoria på huvudön Mahé, de silkeslena stränderna på Praslin och dykning i världsklass på La Digue.

Läs även: Bästa stränderna på Seychellerna

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
De ikoniska stenbumlingarna på Praslin. Foto: Istock.

23. Roatan, Honduras

Hav i utomjordiska blåtoner, sand vit som måsvingar. Honduranska Roatan tillfredsställer karibiska drömmar åt såväl kryssningsresenärer som ryggsäcksluffare. Den fem mil långa ön parkerar visserligen på tröskeln till ett av världens våldsammaste länder. Viss risk för sandflugor och zikavirus tillhör också det oönskade.

Men tonläget på Roatan är betydligt mildare än på fastlandet. Stränderna vid West Bay smeker mjukt. Korallreven tillhör världens största. Kostnaderna för dykcertifikat lär vara bland de lägsta i världen. Roatan bjuder dessutom på delfiner, stylthusbyar och färsk hummer.

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Roatan. Favorit för såväl backpackers som kryssningsresenärer. Foto: IBLTT.

22. Isle of Harris, Skottland

Den fina vita sanden och det turkosa havet ser ut som en tropisk dröm. Men den som doppar sig i Atlantens vågor på denna utpost i västra Skottland får ofta vara tämligen ensam med upplevelsen – vattentemperaturen avskräcker de flesta.

Isle of Harris ligger i den norra delen av ögruppen Yttre Hebriderna och är förvirrande nog samma ö som Lewis. Men det är Harris, det södra området på ön, som fått de mest dramatiska dragen med stupande berg och gnistrande stränder i vykortsvänlig symbios. Ett måste är förstås också att besöka några gårdar där man väver det anrika och högkvalitativa Harris tweed – ett äkta lokalt hantverk.

Läs även: 48 timmar på Isle of Skye – får, skotsk tapas och rökig whisky

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Luskentyre beach på Isle of Harris. Foto: Istock.
Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Ceapbhal hill, på södra Isle of Harris. Foto: Istock.

21. Raja Ampat, Indonesien

Det kräver lite tid och tålamod att ta sig dit, men väl framme vid Raja Ampat utanför Papua i östra Indonesien, ligger en present och väntar i form av 1 500 öar och ett av världens mest spektakulära områden för dykning. Här finns enskilda rev med större artrikedom än hela Medelhavet. Vare sig du vill bländas av färgsprakande koraller, pyttesmå sjöhästar eller jättelika blåvalar finns chansen här.

Paddla förbi till synes ogenomtränglig regnskog, upptäck vita stränder och gömda laguner. Eller vandra in i en värld av biologisk mångfald där inte minst fågelskådaren också får sin beskärda del av kakan.

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Visst kan man tro att bilden är fejkad, men det är äkta. Raja Ampat är precis så här bisarrt vackert. Foto: IBLTT

20. Siberut, Indonesien

Från den lilla staden Padang på Sumatras västkust stävar de slitna träbåtarna ut på Indiska oceanen i skymningen. Inte förrän nästa morgon angör de hamnen på Siberut, en av Mentawaiöarna. Det finns snabbare och bekvämare båtar att färdas med, men till Siberut åker man knappast om man är alltför bekväm av sig.

Hit åker man antingen för att surfa eller för att upptäcka djungeln och människorna som lever där – långt ifrån närmaste bilväg och matbutik. Här lever man av det naturen har att ge, i ett samhälle där shamanernas medicinkonst fortfarande är högst relevant.

Att bo några nätter i långhus hemma hos människor i djungeln och delta i deras vardagliga sysslor är ett minne för livet. Det finns arrangörer i Padang som kan ta dig dit, till en helt annan värld.

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Siberut. Foto: IBLTT

19. Galápagos, Ecuador

På Galápagosöarna finns ett stort antal endemiska arter av djur. Några av dem kan stoltsera med att ha varit orsaken till att Charles Darwin började utveckla teorin om det naturliga urvalet och evolutionen.

Att tillbringa några dagar på en båt där du åker från ö till ö är en svårslagen upplevelse om du gillar djur och natur. Här har djuren länge varit fredade från jakt och är därför väldigt orädda. På nära håll kan du se allt från sjölejon till mäktiga albatrosser, och ett rikt djurliv pågår förstås även under havsytan.

Efter en dyktur bland hajar, sköldpaddor och enorma fiskstim kommer du upp till middag på båten, och en avkopplande kväll på däck under stjärnhimlen.

Läs även: Galápagos – naturens laboratorium

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Galápagos. Underligt, storslaget, fantastiskt. Foto: Fotolia.

18. Maui, Hawaii, USA

Till skillnad från huvudön Oahu är Maui något lugnare och inte lika exploaterat. Här är det största stressmomentet ifall man ska välja ahi poke (marinerad rå tonfisk) eller het lomi lomi-lax till middag.

Blir man trött på att ligga på stranden och lapa sol finns det gott om aktiviteter. Vandra nära molnen längs storslagna Waihee Ridge Trail, ta en helikoptertur och flyg fram mellan djupa bergsklyftor i öns gröna hjärta eller ta en snorklingstur vid den halvmåneformade undervattensvulkanen Molokini. Eller varför inte spana in surfare som tar sin an den legendariska 18-metersvågen Jaws?

Ett måste är nästan att hyra en bil för en roadtrip. Road to Hana, som slickar den bergs-draperade kusten, räknas som en av världens mest spektakulära vägsträckor. Höj volymen på bilstereon och fäll ner suffletten!

Läs mer: Öluff i Hawaii – från Oahu till Kauai

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Maui, Hawaii. Sola och surfa på paradis­stränder eller gå på upptäcksfärd i de lummiga bergen, som känns som hämtade från tv-serien Lost. Foto: Fotolia.

17. La Gomera, Kanarieöarna

La Gomera är jokern i Kanarieöarnas kortlek. Trots läget nära Teneriffas charterstränder finns det inte mycket som påminner om det man lite fördomsfullt förknippar med den spanska ögruppen. Inga megahotellkomplex, inga brittiska pubar. Här är turismen lågmäld och de som kommer hit gör det inte främst för att sola, bada eller festa, utan för att leva lugnt lantliv och uppleva den vilda naturen. Att vandra genom La Gomeras grönskande dalar omgiven av kaktusar och bananodlingar är en magisk känsla.

Läs även: Öluffa mellan Kanarieöarna – från Teneriffa till Fuerteventura

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter

Dramatiska La Gomera. Foto: Istock.

16. Abaco, Bahamas

Att bara välja en av alla vackra öar i Bahamas är svårt. Vi lägger vår röst på Abaco, längst norrut i det stora öriket. Här finns en känsla av vindpinad utpost samtidigt som läget nära det amerikanska fastlandet gör det lätt att komma hit med flyg från Florida. Bahamas beskylls ibland för att vara plastigt och amerikaniserat men på Abaco finns en bahamansk kultur som känns genuin.

Huvudön Great Abaco är en lämplig bas där man kan göra dagsutflykter till de omgivande småöarna. Till exempel Great Guana Cay – där de enda fordonen som är tillåtna är golfbilar – och Elbow Cay med den historiska hamnstaden Hope Town.

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Långt ifrån plastigt. Foto: Bigstock.

15. San Blas, Panama

En egen palmkantad paradisö för några dagar eller veckor? Ja, tack! Någon gång i livet ska man ju leva riktigt Robinson Crusoe-liv. San Blas-öarna – eller Comarca de Kuna Yala, som området också heter, är belägna i det kristallklara Karibiska havet på Panamas östkust. Detta är den ultimata retreaten för dig som vill komma långt från allt. Här är det du, sanden under dina fötter och havet som gäller. Inget mer.

De små öarna är kunaindianernas kokosnötsplantager, som de också hyr ut till turister. När de lämnat av dig på din ö har du den för dig själv, eller eventuellt ihop med några få andra gäster beroende på ö och säsong. Hyddorna är charmigt enkla och servicen sträcker sig till frukost, lunch och middag – som ofta består av färsk fisk eller skaldjur.

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
På San Blas-öarna kan drömmen om en egen ö gå i uppfyllelse. Inget för dig som gärna sysslar med långdistanslöpning på semestern dock! Foto: IBLTT

14. Fraser Island, Australien

Om du älskar sand ska du åka hit! Världens största sandö är tolv mil lång och parkerar i havet utanför Australiens östkust. Ursprungsbefolkningen kallade ön för paradiset. På 1800-talet gjorde europeiska bosättare sitt bästa för att förvandla platsen till motsatsen och bidrog till att butchullafolket försvann.

Ändå letar sig tankarna fortfarande bortom regnbågen. Delfiner och dingos trivs här. Regnskog växer på höga sanddyner. Vykortsperfekta bad och svindlande klart vatten väntar vid Lake Wabby och Eli Creek. McKenziesjöns stränder består av kiselsand så ren att du faktiskt kan polera tänderna med den!

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Fraser Island – mycket sand för pengarna! Foto: IBLTT

13. Giliöarna, Indonesien

Giliöarna har tack vare sitt läge nära Bali blivit ett populärt utflyktsmål, och ett obligatoriskt stopp på en backpackerrunda genom Sydostasien. Här möts man av verklig idyll – små, söta öar täckta av vit korallsand och vajande palmer. Men trots att ingen av öarna är någon hemlighet längre finns charmen fortfarande kvar. Gili Trawangan är den som gått längst i utvecklingen och moderniseringen, och blivit något av Indonesiens svar på Ibiza.

På de mindre öarna, Gili Meno och Gili Air är livet fortfarande väldigt, väldigt stillsamt. Här fördriver man dagarna med att snorkla och strosa längs stranden. Så värst mycket annat finns inte att göra.

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Två snorklare utanför Gili Trawangan. Foto: Bigstock.

12, Malapascua, Filippinerna

Malapascua ligger som en pralin i havet. Tyst och så liten att du traskar runt ön på någon timme. Många kommer för att snorkla och dyka i det kristallklara vattnet. Några simtag från stränderna finns rika korallrev. Under ytan väntar mandarinfiskens galna färgskalor och den sällsynta rävhajen som med sin långa, gungande stjärtfena påminner om något sällsamt sagoväsen. Andra kommer till ön för den berusade känslan av att få vakna till vit sand och öppet hav.

Stränderna kantas av kokospalmer istället för stora hotell. I byn kommer du nära vardagen. Övernatta hos lokalbefolkningen, duscha i saltvatten och res över havet i kulörta bangkasbåtar.

Läs även: 8 anledningar att besöka Malapascua

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Foto: Bigstock.
Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Nakensnäckor är bara en av många marina djur man kan se i vattnen utanför Malapascua. Foto: Bigstock.

11. Vancouver Island, Kanada

Längst ut i västra British Columbia ligger ön som är som en komprimerad variant av Kanada för naturälskare. Huvudorten Victoria är perfekt att ta sig runt i på cykel, men när du druckit din mikrobryggda öl och ätit dina fisktacos med utsikt över sjöflygplanen i hamnen, då är det dags att ge sig ut på det verkliga äventyret.

Vandra i berg på över 2 000 meter över havet, surfa vid långsträckta sandstränder eller paddla kajak i nära kontakt med vildmarken. Föredrar du lugna vatten och rikt djurliv är Johnstone Strait svaret på allt du kan önska dig. Här kan du paddla med sjölejon och delfiner och skymta både knölval och späckhuggare. På stränderna letar svartbjörnarna efter krabbor, medan du tittar på.

Läs även: Kära Vancouver – storstad mitt i naturen

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Vancouver Island är ett himmelrike för den djur- och naturintresserade och kombineras gärna med ett par dagar i storstaden Vancouver. Foto: Fotolia.

10. Mafia Island, Tanzania

Många känner till Zanzibar utanför Tanzanias kust, men färre känner till dess södra granne, Mafia Island. Ön är betydligt mindre än Zanzibar och hit reser framförallt inbitna dykare och storfiskare, vilket gör att många av de ljust vetefärgade stränderna ligger om inte helt öde, så i alla fall nästan. Kring huvudön finns många små vackra paradisöar, vissa bebodda, andra inte. Det totala invånarantalet i arkipelagen är 40 000.

Förutom fiske och dykning i världsklass – med chans att se bland annat valhaj – finns här någonting annat som fram till 2013 ansågs vara en myt: dvärgflodhästar (googla för en sötchock!).

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Tufft namn på gullig ö. Men Mafia Island har trots namnet såvitt vi vet inga större problem med organiserad brottslighet. Foto: Fotolia.

9. Koh Lao Liang, Thailand

Längtar du bort från allt, längtar du hit. Mitt ute i Andamanhavet reser Koh Lao Liang en tvär bergvägg. Ön är liten som en lunchpromenad och håller sig dessutom borta från alla onaturliga tillsatser. Bilar, vägar, pockande klockslag, tv och datorer. Istället är sällskapet sparsmakat. En mjuk sandstrand. Ett milt hav. Några tält och ett litet kök som grillar nyfångad barracuda.

Kraften kommer från naturen: kajakturer till obebodda grannöar, snorkling bland tropiska rev, vidunderlig klippklättring, drakfisk, havsörn och varan. Alternativet heter lugna barfotadagar.

8. Socotra, Jemen

Vi bortser från resevarningarna för Jemen. Istället riktar vi vår blick mot jemenitiska ögruppen Socotra i Indiska oceanen. Den som någon gång i en ljusare framtid besöker ön kommer att få uppleva ett landskap som inte liknar något annat på jorden. Tack vare det isolerade läget och den biologiska mångfalden har öarna fått smeknamnet “Indiska oceanens Galápagos”.

Här finns över 300 olika endemiska reptil- och växtarter. Öarna bebos till större delen av fåraherdar och fiskare. Omgivningarna varierar från lummiga oaser kantade av palmer, karga vassa kalkstensklippor och vidsträckta mjuka sanddyner som sluttar ner i ett turkost hav med gigantiska djävulsrockor, fiskar och muränor.

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Socotra kallas Indiska oceanens Galápagos, men eftersom ön är placerad i ett stökigt område är turismen nästan obefintlig. Foto: Fotolia,

7. Capri, Italien

Få öar har ett så romantiskt skimmer kring sig som Capri. Den dramatiska naturen med branta klippor som stupar ner i havet kombinerat med ruiner från romartiden och pampiga 1800-talsvillor med prunkande trädgårdar. Den bergiga ön i Neapelbukten var en jetsetdestination innan ordet uppfanns, och fortfarande kommer besökare i tusental för att försöka få en fläkt av öns flärdfulla mystik.

Åk hit på våren eller hösten och stanna gärna ett par nätter, istället för att som de flesta bara besöka staden över dagen. Då får du se Capri från dess bästa sida.

Läs mer: 8 tips till lyxiga Capri

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Capri. Foto: Istock.

6. Perhentian, Malaysia

En favorit bland ryggsäcksluffare utanför Malaysias östkust, med lika vit sand, färgsprakande korallrev och gnistrande vatten som de finaste thailändska öarna.

Perhentian består av två öar. På stora ön (Besar) ligger de trista finhotellen inbäddade i grönska, på lilla (Kecil) finns Long Beach där bambuskjulen ligger vägg i vägg. Här finner du ett spännande klientel av resenärer från hela världen. När mörkret faller vaknar stranden till liv. Kulörta lyktor tänds, bambumattor rullar ut i sanden, eldfacklor tänds, havet kluckar och stjärnhimlen sprakar.

Snorklingen är i en klass för sig, även om skönheten hotas av både havets uppvärmning och utflyktsbåtarna som kommer i armador och ankrar i samma bukt. Välj en småskalig snorklingsarrangör med hållbarhetstänk. Och passa på att resa dit innan det blir för exploaterat.

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Kristallklart vatten utanför Perhentian. Foto; Istock,

5. Mumbo Island, Malawi

Mumbo Island är en liten ö utslängd i löjligt grönt vatten i Malawisjön. Sjön är måhända inte världskänd men dess invånare, malawicikliderna, är desto mer välbekanta. Otaliga är de som haft de små färgglada fiskarna i sitt akvarium under akvariets gyllene era på 1980-talet.

Ekotänket är väl utvecklat på Mumbo Island. Mottot är få turister – som ska göra så lite avtryck i naturen som möjligt. Boendet på ön består av en handfull lyxiga safari-tält och från hängmattan på trädäcken som sträcker sig runt dem är det aldrig många steg ner till det klargröna vattnet.

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Mumbo island. Den enda ön på listan som ligger i en insjö. Foto: IBLTT

4. Andamanerna, Indien

När man tittar på kartan tänker man att Andamanerna måste tillhöra Indonesien eller möjligtvis Thailand. Men de är faktiskt indiska. Länge ansedda som ohälsosamt fuktiga och varma och därför använda av britterna som förvisningsort för upprorsmakare och tjuvar.

Några av öarna, som Sentinel, bebos av ursprungsfolk som våldsamt motsätter sig alla former av kontakt med andra människor (hjäpinsatser efter tsunamin 2004 motades bort och 2018 dödades en amerikansk missionär som tagit sig till ön). Andra öar, som Havelock, är däremot vidöppna för besökare.

Räkna med simmande elefanter, snirkliga mangrovesnår, tät djungel, änglavit korallsand – och en mycket blygsam exploatering i form av enkla bungalower och serveringar i träskjul. Att landa på natursköna Havelock är som att stiga iland på en thailändsk paradisö för femtio år sedan, före turistinvasionen.

Läs även: Andamanerna – de okända paradisöarna i Indien

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Elephant Beach på ön Havelock i ögruppen Andamanerna gör skäl för sitt namn. Foto: Fotolia.

3. Saint Vincent, Karibien

Natursköna Saint Vincent är Karibiens förbisedda pärla. Här står kolsvarta stränder i kontrast till grönskande bergstoppar. Slingrande vägar kantas av mango, kokos och bambu. Saint Vincent var bland de sista öarna att bosättas av européerna och till skillnad från många andra karibiska öar har ön lämnats tämligen orörd. Här är lyxhotellen få och pärlemorvita stränder utom synhåll. Fascinationen ligger snarare i vulkanöns dramatiska natur och lokalbefolkningens värme.

Vandra till svalkande vattenfall och spana på efterlämningar från filminspelningar av Pirates of the Caribbean. Låt sedan någon av lokalborna guida dig till de illegala men vanligt förekommande haschodlingarna. Huvudstaden Kingstown är ett charmigt myller och fiskebyarna längs kusten rofylldhetens hem.

Läs mer: Öluffa i Karibien – stor guide med allt du behöver veta

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Foto: Istock.

2. Folegandros, Grekland

Det känns som om den vitkalkade byn är uthuggen i ett enda stycke. Trappor, gränder, hus – allt hänger samman. Det är gemytligt, estetiskt, ombonat och bilfritt. Dessutom hänger byn på en klippkant som stupar rakt ner i det djupblå Egeiska havet. Att stå där på kanten och titta ut i det stora blå är som att stirra in i evigheten. Inte så konstigt att så många blir förälskade i ön och ständigt återvänder.

Folegandros, som senaste åren också börjat locka chica klubbkids från Aten, känns som en värdig konkurrent till Santorini när det gäller övärldens mest spektakulära vyer.

Resten av ön är en förstenad drakrygg, prickig av stenbumlingar, kaktusar, torrt gräs och förbrända buskar. Stigar leder ner till pyttesmå men charmiga stränder. Åsnorna skriar, natthimlen gnistrar, de spända axlarna sjunker ner.

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Foto: IBLTT.

1. Rarotonga, Cooköarna

Glittrande blå laguner, vita sandstränder och avslappnad livsstil. Rarotonga, Cooköarnas huvudö, har alla ingredienser som du förväntar dig av en ikonisk stillahavsatoll. Dessutom finns spännande skogsvandring i öns inre och Tiarefestivalen med sina blomparader i november, och kultur- och dansfestivalen med sina praktfulla evenemang i februari. Runt hela ön, som bara är elva kilometer på bredaste stället, sträcker sig ett korallrev. Innanför ligger havet stilla och ljusblått, som om det vore konstruerat för den perfekta snorklingsupplevelsen.

Vill du överdosera med fler skönhetschocker gör du en utflykt 22 mil norrut till ön Aitutaki, som med sin triangelformade jättelagun är paradisromantikerns våta dröm. Ön är inringad av 15 palmkantade småatoller med omgivande korallrev med rikt djurliv, både över och under vattenytan.

Läs mer: Cooköarna – drömmen om Söderhavets paradisöar

Världens härligaste öar – vi korar våra 25 favoriter
Foto: Fotolia.

15 tecken på att du är beroende av resor


Text: Per J Andersson • 2016-12-11
RestipsListor
Annons

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top