Räkna med långa köer när USA inför urintest i säkerhetskontrollen. Foto: Thinkstock

Räkna med långa köer när USA inför urintest i säkerhetskontrollen. Foto: Thinkstock

Nyhet

USA inför urintest i säkerhetskontrollen

Från den 1 september kommer USA att kräva urinprov från alla utländska resenärer. – Det här är inget roligt beslut men nödvändigt av säkerhetsskäl, säger USA:s säkerhetsminister Paul Johnson i ett uttalande.

Text: • 2014-04-01

Sedan den 11 september 2002 måste alla resenärer till USA lämna fingeravtryck i säkerhetskontrollen. Nu skärper alltså landet säkerheten ytterligare.

Från den 1 september måste de som passerar landets gränser också lämna ett urinprov. Det meddelade USA:s säkerhetsdepartement under måndagen.

Genom urintesterna kan USA samla in dna och snabbt slå larm om någon misstänkt brottsling försöker ta sig in i landet. Förhoppningen är också att det ska ge den amerikanska narkotikapolisen fördelar i arbetet med att avslöja knarkbrott.

– Vi inser att vissa upplever urintester som obekväma men det ger säkrare provsvar än exempelvis salivtester och vi sätter säkerheten främst, säger Paul Johnson.

De nya testerna innebär att resenärerna får räkna med att det tar längre tid att passera säkerhetskontrollerna.

– Vi ser gärna att passagerarna tar en öl extra på planet för att inte fördröja säkerhetskontrollen mer än nödvändigt, säger Paul Johnson.

Det amerikanska försvarets logistikmyndighet, DLA, arbetar med att färdigställa speciella bås till flygplatser och gränskontroller.

För säkerhets skull kommer även vätskedrivande drycker som kaffe, te och lättöl att erbjudas resenärer som har svårt att lämna urinprov under press. DLA som förser amerikanska militärer med proviant har också börjat specialtillverka en alkoholfri öl: “One for the nation”.

– Att kalla det en smaksensation är kanske att gå lite väl långt men den gör jobbet, säger Michael J Harnitchek, chef för DLA.

Den nya lagen kritiseras redan innan den har införts.

– President Obama måste vidta många åtgärder i kriget mot terrorismen. Att förvandla det här landet till världens längsta skithuskö är inte en av dem, säger Eric Ridge, republikanernas ledare i representanthuset.


Text: • 2014-04-01
Nyhet

Scroll to Top