Annons
Annons
Amtrak tåg

2026 ska Amtraks nya tåg vara färdiga att rullas ut. Foto: Amtrak

Nyhet

USA:s tåg ska uppgraderas – kolla in Amtraks framtida tåg

Sedan amerikanska Amtrak grundades 1971 står tågflottan inför den största enskilda uppgraderingen någonsin.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-03 Uppdaterad 2022-12-29

Amtraks nya tåg ska byggas för framtiden. De nya tågen, Amtrak Airo, planeras vara i bruk 2026 och trafikera linjer över hela landet, men främst östkusten. Rutter inkluderar bland andra Amtrak Northeast Regional (Connecticut till Virginia via New York), Empire Service (New York till Buffalo och Niagara Falls), Cascades (Vancouver till Eugene via Seattle), Maple Leaf (Toronto till New York) mfl.

– När vi investerar i framtiden leder Amtrak vägen med en ny era. Våra nya tåg kommer att förvandla Amtrak-upplevelsen med betydande miljöfördelar, en progressiv design och bekvämligheter i världsklass, säger Amtraks president Roger Harris i ett pressmeddelande.

De nya tågen fokuserar på komfort och effektivitet. Med en uppgradering kring interiören sägs den bli både modernare och rymligare. Bekvämare säten, panoramafönster, USB-uttag, Wifi och renoverade bistrovagnar utlovas utöver en miljömässigt bättre och snabbare resa. Uppgraderingen av Amtraks tåg är den största enskilda uppgraderingen i företagets 51 år långa verksamhet.

Animerad bild av Amtraks nya tåg. Foto: Amtrak
Tågen ska uppgraderas för såväl passagerarna som miljön. Foto: Amtrak

– Amerikaner förtjänar en modern, säker och pålitlig tågtrafik och att introducera helt nya järnvägsvagnar är ett stort steg mot att förbättra den dagliga upplevelsen för pendlare och resenärer som är beroende av Amtrak”, säger Federal Railroad Administration-administratören Amit Bose.

Utöver den satsning på tåg som lovats federalt av president Joe Biden har Federal Railroad Administration gått in med 4.3 miljarder dollar för att stötta Amtraks uppgradering av tågflottan.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-01-03
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen