Att vi svenskar är rätt så beresta är ingen nyhet. Men enligt en undersökning av Trygg-Hansa har även en stor andel av småttingarna sett sig om i världen. Foto: Istock.

Nyhet

Varannan svensk 4-åring har varit utomlands

Mer än hälften av alla småbarnsföräldrar har gjort en utlandsresa med sina barn före barnet fyllt fyra. Och var fjärde svensk har rest utomlands innan hen fyllt ett. Det enligt försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Text: Johanna Jackson • 2016-06-09

53 procent av föräldrar till barn upp till fyra år har någon gång rest utanför Norden tillsammans med sitt barn. Hälften av dessa barn (53) hade inte ens hunnit fylla ett år innan sin första utlandsresa. I Stockholm är andelen fyraåringar som varit utomlands något högre, 65 procent. I Småland och öarna svarade endast 37 procent ja på samma fråga.

– Att vi svenskar älskar att resa är ingen nyhet, men att de allra minsta är så oerhört beresta är lite förvånande, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa i ett pressmeddelande.

Men utlandsresor innebär även en viss oro hos föräldrarna och blivande föräldrar. 

– Det som man kan säga allmänt är att läget i världen och utbrott av sjukdomar som Zikaviruset gör att föräldrar har blivit allt mer noggranna med att kolla upp läget på destinationerna innan man åker, säger hon till Vagabond. 

Hälften av de 1053 tillfrågade i Trygg-Hansas Novus-undersökning uppgav att de oroade sig för sjukdomar. Efter det var det själva resan (37 procent) och sjukvården på destinationen (36 procent) som oroade småbarnsföräldrar på resa. 

Och just flygresor kan som de flesta vet var jobbigt för de små. Speciellt under landning och start då trycket i öronen blir extra påtagligt. För att lindra detta tipsar Alexandra om att ge barnet något att suga på, till exempel en napp. Man kan även prova att ge koksaltslösning som näsdroppar innan man lyfter eftersom trycket blir värre om barnet är förkylt. 

Ultimata checklistan för att resa med barn

Så maxar du Mallorca tillsammans med barnen

Guide: Så reser du med bebis


Text: Johanna Jackson • 2016-06-09
Nyhet

Scroll to Top