1069728.jpg

Nyhet

Vardagen i Kambodja: Matias Andrés ska blogga om livet i Phnom Penh

Vagabonds nya bloggare gav sig iväg på en rundresa till Sydostasien efter att han fick en och en halv månad ledigt från jobbet. Det var 14 månader sen och han vet fortfarande inte när han kommer hem. ”Jag var tvungen att byta horisont och bege mig bort från det jag känner till”.

Text: • 2015-06-01

Berätta lite om dig själv. Vem är du, vart kommer du ifrån?

– Jag är född i Chile men uppvuxen utanför Göteborg. När jag var 20 år flyttade jag till Norge och var där i fem år. Efter det åkte jag till Chile och studerade frilansjournalistik i ett halvår. Sedan åkte jag tillbaka till Norge ett tag innan jag åkte iväg på den resan jag är på nu. Det var ett och ett halvt år sedan.

Och nu bor du i Phnom Penh i Kambodja. Sedan hur länge?

– Jag har bott här i två månader snart, den här gången. Men jag har varit i Kambodja tre gånger tidigare också, så totalt 8–10 månader.

Vad var det som fick dig att fastna för Kambodja?

– Bra fråga, jag vet inte om jag har något bra svar på det. Jag hade rest runt väldigt mycket innan och bokstavligen förflyttat mig varje dag. Jag tröttnade lite på det livet och behövde slå mig till ro ett tag, samla tankarna och komma igång med skrivandet. Och Kambodja har en fascinerande kultur. Människorna är väldigt öppna, naturliga och charmiga här.

Vad handlar din blogg om?

– Jag har bestämt att jag ska stanna i Phnom Penh ett tag framöver och jag kommer skriva om mitt liv hÙ?r. Om mitt jobb som engelskalärare och lite om det dagliga livet i Kambodja, som alltid bjuder på överraskningar. 

Vardagen i Kambodja: Matias Andrés ska blogga om livet i Phnom Penh
Leende ansikten i Bayontemplet, Angkor.

Hur ser en dag ut i ditt liv i Kambodja?

– En vanlig dag börjar klockan sex på morgonen med att klockan ringer. Sedan sätter jag och min flickvän oss på en moped, jag skjutsar henne till hennes jobb och jag åker till mitt. Kvällarna spenderar vi på vår balkong. Vi skriver, läser och lyssnar på musik. Det är ett ganska lugnt liv vi lever.

Du har varit borta från Sverige i ett och ett halvt år. Vad saknar du med Sverige?

– Jag saknar min familj så klart. Sedan saknar jag strukturen som Sverige ger mig, tryggheten i att saker blir som det är planerat. Här i Kambodja blir det mycket mer “freestyle”.

Hur länge stannar du i Kambodja?

– Tanken var egentligen inte att jag skulle stanna så länge som jag har gjort, jag tog bara ledigt från jobbet i en och en halv månad innan jag åkte. Men ännu finns inget hemresedatum. När folk frågar brukar jag säga att jag kommer vara borta i minst ett år till. 

Vardagen i Kambodja: Matias Andrés ska blogga om livet i Phnom Penh
Ett av många vackra stopp på vägen till Kambodja – Sapa, Vietnam.

Vad gör du när du inte reser?

– Jag tillbringar en stor del av min tid till att skriva och läsa. Jag bloggar om mitt liv här i Phnom Penh och skriver en del noveller. Jag tränar en del också, jag har bestämt mig för att jag ska gå en proffsmatch i thaiboxning innan jag fyller 30. Så jag försöker planera hur jag ska lösa det.

Vilket är ditt bästa resminne?

– Motorcykelresan jag gjorde genom Vietnam, mellan Hanoi och Ho Chi Minh. Det var en helt oförglömlig upplevelse. Tre veckor och 180 mil ensam utan resekamrater. Nu när jag tänker tillbaka på det vet jag inte om det var en särskilt bra idé, för jag hade inte så stor erfarenhet av att åka motorcykel då. Men det lät alldeles för bra för att inte göras.

Och det värsta resminnet?

– När jag vaknade på en ö i södra Kambodja av att hela sängen rörde på sig. Det spöregnade, och en massa småkryp hade tagit skydd från regnet under mitt täcke. Det var en riktigt vidrig upplevelse. Krypen bet mig också, så jag fick en infektion och var sjuk i en vecka efteråt. 

Vart går nästa resa?

– Jag har en kompis som är i Brasilien och surfar, och det ser så härligt ut. Så dit gÙ?r nästa resa. Bara surfa och tillbringa dagarna på stranden. Det verkar härligt.

Matias 3 x favoriter i Kambodja

1. Bada och fiska på Koh Rong

Paradisön Koh Rong är ett givet alternativ- när du befinner dig i södra Kambodja. Den charmiga lilla ön utanför Sihanoukville bjuder på fest och aktiviteter på ena sidan och lugn, stillsam atmosfär på den andra. Tips: Hyr en båt och ge dig ut på en fisketur.

Vardagen i Kambodja: Matias Andrés ska blogga om livet i Phnom Penh
Andrum på paradisön Koh Rong. Foto: Michael Wilson

2. Slappa i Kampot

Kampot i sydöstra Kambodja är världskänt för sin väl ansedda peppar. Beläget vid Kampot-floden- skapar den sömniga lilla staden en välkommen och avslappnad stämning för den som önskar att fly stadslivet. Tips: Hyr en scooter och besök Bokor National Park. Missa inte det övergivna casinot på toppen!

3. Upplev ruinstaden Angkor

Inget besök i Kambodja är komplett utan en tur till Angkor-området i Siem Reap. I detta enorma område ligger urgamla tempel från det Kambodjanska kungadömet som florerade från 800- till 1400-talet. Angkor är en nationell stolthet och en betydelsefull bit av Khmerernas historia. 

Kolla in Matias blogg här. 

Fler bloggar på Vagabond:

Yoga Girl – The adventures of Rachel and Dennis – Få en inblick i jetsettarlivet hos Instagramstjärnan Yoga Girl. 

Tokyo – Fifty by 30 – Emelie Fågelstedt planerar att besöka 50 länder innan hon blir 30.

Kultur och möten i Berlin – Helle vill upptäcka Berlin innan total standard har slagit rot. 

The Food Traveler – Zvonkos, världsresenär och kökschef med intresse för mat och vin.

Indien-bloggen – Vagabonds redaktör Per J Andersson om sitt absoluta favoritland.

 


Text: • 2015-06-01
Nyhet

Scroll to Top