Nyhet

Världens längsta tågtunnel har öppnats

Den rekordlånga tunneln invigdes igår i Schweiz. Tunneln är 57 kilometer lång och kostade hela 11 miljarder euro att färdigställa. Färden, som bara tar 17 minuter, går djupt inne i Alperna i Gotthardsmassivet.

Text: Johanna Jackson • 2016-06-02

Byggandet av megatunneln började planeras för redan 70 år sedan och för drygt två decennier inleddes arbetet, skriver BBC.

Gotthardtunneln är tre kilometer längre än den förra rekordhållaren – japanska Seikantunneln. När den schweiziska tunneln invigdes under gårdagen var det med pompa och ståt.

Uppvisningar och shower ägde rum och flera europeiska politiker som Schweiz förbundspresident Johann Schneider-Ammann, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande fanns med bland de första resenärerna.

Världens längsta tågtunnel har öppnats
När servicen är i gång ska omkring 260 godståg och 65 passagerartåg om dagen trafikera tunneln. Foto: Hannes Ortlieb via Creative Commons.

Med den nya tunneln hoppas Schweiz att man ska bli ledande i tung godstrafik och minska utsläppen. Tunneln kommer också att förkorta resvägar mellan ett flertal destinationer i Europa.

När servicen är i full gång i december kommer den att vara en del i en förbindelse som går mellan holländska Rotterdam och Genua i Italien. Resvägen mellan Zürich och Milano kommer till exempel att förkortas med en timme och bara ta två timmar och 40 minuter i fortsättningen.

Tågluff i Europa: Sommarens bästa rutter

6 pittoreska städer i Europa som är som hämtade ur en saga

24 timmar i Zürich – ett dygn i Schweiz största stad


Text: Johanna Jackson • 2016-06-02
Nyhet

Scroll to Top