Annons
Annons
Moreno Pizza i Göteborg

Säg hej till världens största pizzeria. I Göteborg. Foto: RÅformat Visualiseringsbyrå

Nyhet

Världens största pizzeria öppnar i Sverige

Grattis alla pizza-lovers och göteborgare. Nu öppnar världens största pizzeria den 12 maj i just Göteborg. Lägg till två krogar och vi är hemma!

Text: Robin Åberg • 2022-05-09 Uppdaterad 2022-05-09

Det är Göteborgsfamiljen, tidigare Avenyfamiljen, som står bakom Morena Pizza – världens största pizzeria. Är det sant, undrar du kanske? Men med sina tre pizzaugnar, 20 pizzabagare, ölhall med biergarten på taket och plats för upp till 1 650 gäster ska Moreno Pizza vara just det.

– Det blir världens största med besked – både till yta och gästantal. Vi har anlitat ett researchföretag som har verifierat detta, säger Tobias Hamberg delägare inom Göteborgsfamiljen.

Inspirationen kommer från Italien, men med en tvist.

– Vi har hämtat inspiration i den napolitanska och i den romerska pizzan och tagit fram en helt ny genre, den Morenska pizzan. Namnet kommer från att den gräddas 8 sekunder längre i en extra rökig vedugn vilket gör pizzan något mörkare än sina kusiner, moreno betyder nämligen mörk.

Den som gillar tunna pizzor har alltså kommit helt rätt. Tobias Hamberg berättar:

– Kriterierna för den Morenska stilen är tunnare och krispigare botten, smalare kanter och att pizzan är något hårdare gräddad. Den toppas med klassiska italienska råvaror men på ett sätt som ger ännu högre smaker.

Omgjord biograf i Majorna

Det är den gamla biografen Kaparen vid Stigbergstorget i Majorna som renoverats och huserar pizzerian. Dessutom kommer två andra krogar, Ilse Grøn Krog och Bar Shtisel, att öppna inom samma byggnad. Ilse beskrivs som en vegetarisk bistro med influenser från hela världen där mottot är att ”servera moffig mat, certfierade naturviner och cocktails i skön miljö.” Bar Sthisel har inspirerats av New York och baren beskrivs som en italiensk espressobar med judiska influenser. Men vad är egentligen en italiensk-judisk espressobar?

– Vi har inspirerats av New Yorks skönaste delis där många är Jewish/Italian där vi har plockat det bästa, bland annat Reuben Sandwich. Här dricker du din morgonespresso vid 07 när du är på väg till jobbet, sedan avslutar du kvällen här med en espresso martini vid 02, säger Tobias Hamberg.

Göteorgsfamiljen stå bakom ställen som bland annat Olssons vin, Made in China, Mucho Macho och Skanshof.

Nya krogar och öppettider

Moreno Pizza, Stigbergstorget 10 (öppnar 12 maj )

Öppettider: Mån-tors 16-01, fre 16-02, lör 12-02, sön 12-01.

Ilse Grøn Krog, Karl Johansgatan 2 (öppnar 12 maj )

Öppettider: Mån-tors 17-01, fre 16-02, lör 12-02, sön 12-01.

Bar Shtisel, Karl Johansgatan 4 (öppnar 11 maj)

Öppettider: Mån-tors 07-01, fre 07-02, lör 09-02, sön 09-01


Text: Robin Åberg • 2022-05-09
NyhetGöteborg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen