Annons
Annons
Venedig är en av världens mest turisttäta städer. Under högsäsong kan så många som 60 000 kryssningsturister om dagen besöka Venedig. Foto: Istock.

Venedig är en av världens mest turisttäta städer. Under högsäsong kan så många som 60 000 kryssningsturister om dagen besöka Venedig. Foto: Istock.

Nyhet

Venedigbor har fått nog av turister – marscherar på gatorna i protest

Romantiskt, charmigt och omåttligt populärt. Venedig besöks årligen av drygt 20 miljoner turister. Nu har de boende fått nog av den höga andelen turister som översvämmar staden.

Text: Johanna Jackson • 2016-09-13 Uppdaterad 2021-06-23

Boende i Venedig protesterar mot det höga antalet dagsturister som besöker staden. I helgen marscherade cirka 1 000 invånare på gatorna utrustade med shoppingvagnar och rullväskor i protest mot turisterna som man anser förpestar livet för de som bor här, skriver The Times.  

Många har tröttnat på att behöva trängas med stora turistgrupper som man menar stör vardagsfriden och det dagliga livet, något som symboliseras med shoppingvagnarna som många av invånarna använder för att bära hem matvaror i från butikerna. 

Man menar också att det stora trycket av turismen gör så att hyrorna stiger och att små lokala företagare tvingas slå igen till förmån för butiker med billiga och smaklösa souvenirer.

Venedigbor har fått nog av turister – marscherar på gatorna i protest
I helgen protesterade arga invånare i Venedig mot massturism. Foto via Facebook.

Protestanterna vänder sig främst mot de turister som anländer med kryssningsfartyg och bara stannar en kort tid. Under högsäsongen kan sådana typer av turister uppgå till hela 60 000 – alltså fler än de cirka 55 000 invånare som bor i staden. Istället vill man attrahera turister som stannar i flera dagar med argumentet att de gynnar den lokala ekonomin på ett sätt som dagsturister inte gör, skriver Daily Mail.

Facebook uppmanas lokalinvånare att engagera sig innan staden förstörs av turism för alltid. Arrangören Generation 90 skriver: 

“Vi kan vara den sista generationen att leva i Venedig som i en riktig stad, där man inte behöver vara en superhjälte för att kunna åstadkomma normala saker som att hitta ett hem, få ett jobb och gå ut och handla.”

“Ungdomar som vill stanna eller flytta till Venedig och öarna måste kunna planera sin framtid. De måste kunna hitta en rimlig hyra och jobb som gör det möjligt att ha råd med ett bostadslån utan att behöva oroa sig vid slutet av månaden”

“Vi vill inte ha en stad av turister, som töms varje kväll. Vi vill ha en stad som andas.” 

8 platser att besöka innan de förändras för alltid

Unik affischserie illustrerar resmålens mörka baksidor

Stopp för turister i italienska Cinque Terre


Text: Johanna Jackson • 2016-09-13
NyhetVenedig

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top