Annons
Annons
Annons
Svindlande natur och bekväma säten summerar en tågresa i Spanien. Foto: Getty

Svindlande natur och bekväma säten summerar en tågresa i Spanien. Foto: Getty

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Spanska Turistbyrån
Partner

6 fantastiska tågsträckor i Spanien

Att resa runt i Spanien med tåg är det ultimata färdsättet; naturupplevelser, bekvämlighet och inte minst ett miljövänligt alternativ. Här tipsar vi om några av de trevligaste sträckorna för dig som vill få ut det mesta möjliga av din spanienvistelse.

Text: Spanska Turistbyrån • 2019-09-13 Uppdaterad 2021-06-23

Vidsträckta vidder och mysiga byar. Att uppleva Spanien från tågkupén är något alldeles extra. 
Tack vare ett välutbyggt järnvägsnät är det också ett av de absolut smidigaste sätten att ta sig runt, för att inte säga billigaste. En biljett kostar många gånger bara några Euro och gör priserna mer än överkomliga.

Det finns primärt tre olika varianter av tågtyper att välja bland. För kortare sträckor är det AVANT-tåg som gäller, det finns också det lite billigare och långsammare alternativet MD. Om du har lite tid till övers är det snabbtågen Renfe som gäller. De kan köra i hastigheter strax över 300 km/h och trafikerar de flesta sträckor över landet. 

 

1. Madrid – Valencia

Mellan Madrid och Valencia, från inland till hav, tar du dig på bara 1,5 timme om du väljer snabbtåg. Det går med andra ord utmärkt att lämna storstadens myller en tidig morgon för att spendera en dag på stranden. 
Priset för en tågbiljett ligger från 150 kronor och uppåt, beroende på om du har möjlighet att boka i god tid eller inte. Om du har lite mer tid på dig och kan ta ett mer långsamtgående tåg kan du komma ner rejält i pris. Komforten är så god som någon, men resan tar ungefär det dubbla. 

Valencia: 8 saker du inte får missa under ditt besök

6 fantastiska tågsträckor i Spanien
Tågstationen i Madrid är en vacker slottlik byggnad. Foto: Getty

2. Córdoba – Málaga

Bara en dagsutflykt från Malaga ligger den lilla staden Córdoba. Här kan du njuta av mysiga vinbarer, utomhusbio eller shopping. En genuin spansk upplevelse väntar dig, då turistantalet är få men de mysig restaurangerna som erbjuder nationalrätter är många. Tänk på att det blir väldigt hett här under sommarmånaderna, ofta runt 35-40 grader, så det är inget för den värmekänsliga. 

Själva tågbanan sträcker sig vackert mellan grönska vidare över korallblått vatten på rustika broar. 
Slappna av med en kopp kaffe från serveringsvagnen tillsammans med en av det bästa naturupplevelserna Spanien har att erbjuda. 

Upplev Malaga: 8 sevärdheter i den spanska pärlan

6 fantastiska tågsträckor i Spanien

3. Málaga – Sevilla

Det här är en sträcka ut över det vanliga. Hoppa på vid stationen i Málaga, sätt dig till ro och njut av hur tåget ringlar sig längs vackra fält och lummiga insjöar. Det är hög risk för att du kommer vilja hoppa av på en annan hållplats än den du först tänkt, för att kunna ta del av all vacker natur på nära håll. 
Efter lite mindre än halva turen når tåget fram till det välkända El Caminito del Rey-passet vilket är minst sagt en mäktig upplevelse. Hit åker tusentals personer varje år för att vandra i utmanande terräng. Har du en halvdag över är den välinvesterad här. 

6 fantastiska tågsträckor i Spanien

4. Barcelona – Madrid

För dig som vill maxa din spanienresa och upptäcka landets båda giganter är tåg det smidigaste sättet att göra det på. Resan tar strax över två och en halv timma och är en ren och skär fröjd att uppleva då tåget susar fram genom det spanska inlandet i 300 km/h.
Järnvägsnätet mellan de båda städerna tog tolv år att bygga och stod klart 2008. Redan tre månader efter öppnandet hade sträckan överträffat alla förväntningar på antalet resenärer.

6 fantastiska tågsträckor i Spanien

5. Transcantábrico

Transcantábrico är en vacker tågsträcka i norra Spanien som löper längs med Biscayabukten. Det är Spaninens äldsta tåglinje för turistresor vilket både tågen själva och miljön vittnar om. Det är helt enkelt en upplevelse att åka med och resan är äventyr i sig!
Sedan etableringen 1983 kan du äta gott i vackra restaurangvagnar och sedan koppla av och få en god natssömn i någon av de mysiga kupéerna. 
När Transcantábrico etablerades 1983 var tanken att skapa ett turisttåg likt den legendariska Orientexpressen, vilket också blev slutresultatet. 

Idag kan du välja på två olika turer som går från mars till oktober. På tur ett kan du åka tur och retur mellan San Sebastian och Santiago de Compostela, medan tur två erbjuder en resa mellan Léon till Santiago de Compostela, via Bilbao. 

6 fantastiska tågsträckor i Spanien
Upplev Biscayabukten från tågfönstret.

6. Al Andalus

Al Andalus är det absolut lyxigaste sättet att ta sig genom den spanska regionen Andalusien.
Tåget tar bara totalt 64 passagerare fördelat på totalt 32 olika kupéer, eller sviter som man snarare ska benämna dem sett till rummens standard. Här bor du flott med tillgång till eget badrum, minibar, aircondition och en dubbelsäng som mäter 150×200. 

Även mat och dryck är prioriterat på tåget. Totalt ingår tre mål per dag; en gedigen frukostbuffé samt både lunch och middag med traditionella, spanska rätter tillagade av lokala råvaror. 

På resan medföljer även en guide som ger tips på restauranger och sevärdheter i de städer och byar som tåget stannar till vid. Ett helt klart prisvärt och magiskt sätt att upptäcka Spanien på! 

6 fantastiska tågsträckor i Spanien
På Al Andalus intas måltiderna i vacker miljö.

Barcelona: Tips stadsdel för stadsdel


Text: Spanska Turistbyrån • 2019-09-13
PartnerUnderbara Spanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen