Annons
Annons
Kvinna i vintermiljö och julgran med tusentals ljus.

Brända mandlar, glögg, vackert hantverk, tusentals ljus och stämningsfull körsång. Möt julen på någon av stadens marknader. Foto: Unsplash/Visit Stockholm

Restips

11 julmarknader att besöka i Stockholm 2023

December är en av de mysigaste tiderna att besöka Stockholm som glittrar av ljus, julmarknader och härlig stämning. Här är 11 tips på julmarknader – från klassiker till kreativa designfavoriter.

Text: Karin Wimark • 2023-11-30 Uppdaterad 2023-12-07

1. Stortorgets Julmarknad, Gamla Stan

Klassiker i Stockholm

En gammal goding som osar julstämning när snön glittrar på bodarnas tak, glöggen värmer och Stortorget lyser upp i vintermörkret. Julmarknaden i Gamla stan har funnits sedan 1837 – vilket gör marknaden till den äldsta julmarknaden i Sverige! Här hittar du 41 bodar med allt från glögg och karameller till korvar, viltkött, smide och andra hantverksprodukter.

När: Dagligen från 25 november – 23 december. Kl: 11–18. Läs mer här.

Hustak i Gamla Stan i Stockholm.
En av Stockholms absolut mysigaste julmarknader ligger i Gamla Stan. Foto: Visit Stockholm

2. Färgfabriken Julmarknad, Liljeholmen

Konst & design

Missa inte Färgfabrikens julmarknad där 100 design- och hantverksförsäljare dukar upp med kreativa skapelser. Kanske läge att fynda en julklapp? Dessutom livemusik!

När: Färgfabriken Julmarknad. 9–10 december. Kl: 10–17. Läs mer här.

3. Bondens egen marknad, Östermalm/Södermalm

Ekologiskt & närodlat

Detta är marknaden för dig som älskar mat och inte minst schysta närproducerade och småskaliga råvaror från bönder runt Stockholm. Här finner du allt från grönsaker till inläggningar, fisk, honung, kött mm. Du köper direkt från producenten och skippar alltså onödiga mellanhänder.

När: 9 december och 16 december. Kl: 10–15. Läs mer här.

4. Skansens Julmarknad, Djurgården

För hela familjen

Skansen Julmarknad är ytterligare en historisk marknad med anor från 1903 som är en dröm för stora och små. I år firar marknaden 120 år! Här väntar ett 70-tal marknadsbodar med allt som en julmarknad kan tänkas vilja erbjuda, dans kring granen på Bollnästorgets dansbana och julsånger i parken under helgdagarna. Den som vill kan köpa till biljetten ”Winter Lights” och njuta av en 1,5 kilometer lång stämningsfull ljuspromenad.

När: 24 november – 17 december, fredag– söndag. Kl: 10–18. Läs mer här.

Glada personer i traditionella dräkter.
Att besöka Skansen under någon av adventshelgerna är mysigt, inte bara för marknadsstånden utan hela stämningen som byggts upp. Foto: Skansen
Julmarknad i mörkret på Skansen.
Botanisera i marknadsstånden och kika lite på hästarna i hagen på Skansen. Foto: Skansen

5. Julmarknad på Hovstallet, Östermalm

För hästälskaren

Andra helgen i advent är Hovstallets julmarknad igång, en dröm för dig som älskar hästar. Passa på att hälsa på Kungens hästar och upptäck hovstallet med vagnhallar och selkammare som står öppet för allmänheten. Här visas också de kungliga vagnarna upp som används vid bland annat statsbesök. Dessutom väntar ett sjuttiotal utställare från hela landet med hantverk till försäljning liksom en välfylld matbod med juliga delikatesser.

När: 8–10 december. Kl: 11–19, 10–18 och 10–17. Läs mer här.

Missa inte: Quiz: Är du en expert på jultraditioner världen över?

6. Julmarknad på Siggesta Gård, Värmdö

Julbord & djur

Gör en utflykt till Värmdö för denna mysiga julmarknad. Här säljs hantverk, lokala produkter och hållbarare julklappar intill levande brasor. Missa inte ponnyridning som pågår under helgen eller träffa gårdens egna djur så som höns, getter, hästar och alpackor. Under helgen serveras också Siggestas julbord.

När: 9–10 december. Kl: 11–16. Läs mer här.

7. Julbasar, Moodgallerian

I år kommer ChouChou anordna sin första (av många!) pop-up julbasar i MOOD den 8e och 9e december. Befintliga butiker och popup-butiker kommer att erbjuda massor med julerbjudanden och på lördagen blir det tomtebesök mellan 14–17. Dessutom utlottning av goodiebags.

När: 8–9 december. Läs mer här.

8. Beckmans julmarknad

Design på Rosendals trädgård

Under andra advent tar eleverna på Beckmans Designhögskola över växthuset på Rosendals trädgård för en kreativ julmarknad. Här väntar mode, form & visuell kommunikation i alla dess former. Dessutom öppnar Vinterbaren som serverar glögg, en brasa tänds på gårdsplanen och gårdsbutiken är fylld av julstämning. Den som inte lyckas komma denna helg kan besöka Rosendals trädgård helgen 16 och 17 december då det är julbord i växthuset. Obs, förboka plats innan.

När: 9–10 december. Läs mer här.

@rosendalstradgard

9. Skeppsholmens Julmarknad

Sjö- och hantverkstema

Tredje advent ordnas en mysig julmarknad på Skeppsholmen med sjö- och hantverkstema. Här samlas smeder, smyckestillverkare och andra hantverkare för en mysig julmarknad.

När: 16-17 december, kl: 11-17. Läs mer här.

Kvinna håller i en mugg och är glad.
Det vimlar av julmarknader runtomkring i landet. Vilken är din favorit? Foto: Unsplash

10. Vaxholms Julmarknad, Vaxholm

Skärgårdsmarknad

För en mysig julmarknad med skärgårdsstämning kan du göra en utflykt till Vaxholm. Hit kommer tomten med Waxholmsbåten för att sedan låta barnen följa honom till tomtehörnan på Lägret där han gladeligen tar emot deras önskelistor och delar ut karameller.

När: 9–10 december. Kl: 11–16. Läs mer här.

11. Luciakonserter runtom i Stockholm

Förgyll decembermörkret med en stämningsfull luciakonsert. Det vimlar av vackra luciafiranden runtom i Stockholm. Vi har listat 10 stycken som pågår närmsta dagarna. Kolla in listan här!

När: Konserter från lördag 9 december – söndag 17 december.

Njut av luciakonserter runtom i Stockholm, bland annat på Skansen. Foto: Sara Kollberg

Läs också:

Här hittar du Europas 8 bästa julmarknader

3 anledningar att spendera jul i Köpenhamn

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2023-11-30
RestipsSverigejulmarknadListorMat och dryckshopping

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen