Annons
Annons
Foto: Istock/Getty Images.

Foto: Istock/Getty Images.

Restips

12 av världens billigaste länder att besöka

Trött på spanska solkusten och playan i Thailand? Vill du uppleva ett resmål där du inte behöver spendera hela årets reskassa med en gång? Då kanske du borde spana in dessa prisvärda destinationer.

Text: Johanna Jackson • 2016-10-05 Uppdaterad 2021-06-23

Vilket Ù�r världens billigaste land att semestra i? 

Svaret man får kan naturligtvis variera beroende på vilka variabler väljer att undersöka. En ranking från The World Economic Forums återkommande rapport – Travel & Tourism Competitiveness Report (som undersöker konkurrenskraften inom turism bland totalt 141 länder) – har valt att jämföra priserna på hotell, flygskatter, flygplatsavgifter, bränslepriser och levnadskostnader.

Genom att göra detta har man tagit fram en rankning av vilka länder som har starkast konkurrenskraft ur ett kostnadsperspektiv för turister. Föga förvånande hamnar Schweiz längst ner på listan. Här är länderna som hamnar högst upp.

12 av världens billigaste länder att besöka
Bo i en jurta i Kirgizistan och pröva på livet på steppen.

12. Kirgizistan

Internationella besökare 2013: 3,08 miljoner

Snittpris för en öl: 1,16 euro

Varför resa hit? Vidunderlig och ödslig natur med flera vackra bergsregioner, antika fornlämningar och en intressant historia och kultur som har starka influenser från både nomadliv och Sovjet. 

12 av världens billigaste länder att besöka
Botswana har en av världens största populationer av elefant.

11. Botswana

Internationella besökare 2013: 2,15 miljoner

Snittpris för en öl: 1,45 euro

Varför resa hit? För goda chanser att se elefanter, lejon och andra vilda djur. Nästan 45 procent av landets yta utgörs av naturreservat. Här kan du även ta en gryningskryssning längs med Chobe-floden eller bevittna grottmålningar i Tsodilo som är över 100 000 år gamla. 

12 av världens billigaste länder att besöka
Angolas kust passar såväl surfare, sportfiskare och regelrätta solbadare.

10. Angola

Internationella besökare 2013: 650 000

Snittpris för en öl: 2,1 euro

Varför resa hit? Angola har fortfarande inte helt återhämtat sig från sitt krigsdrabbade förflutna och än i dag är det få turister som besöker landet. När det kommer till infrastruktur och turismindustri är landet outvecklat, vilket innebär ett större äventyr, om man väljer att se det från den positiva sidan. Från nattlivet och de vackra stränder i Luanda till naturen och djuren i Kissama nationalpark – det finns mycket att upptäcka i Angola. 

Obs: I december 2015 drabbades Angola av ett utbrott av gula febern som fortfarande pågår. 

 

12 av världens billigaste länder att besöka
Rikt djurliv i gröna Swaziland.

9. Swaziland

Internationella besökare 2013: 968 000

Snittpris för en öl: 0,95 euro

Varför resa hit? Swaziland må vara litet men bjuder på en mängd olika upplevelser för den äventyrssugne turisten. Förutom en möjlighet att ta del av kungadömmets starka lokala traditioner är lämpliga aktivteter att uppleva de bergiga landskapen genom vandring eller från hästryggen. 

12 av världens billigaste länder att besöka
Forntida Madain Saleh.

8. Saudiarabien

Internationella besökare 2013: 968 000

Snittpris för en (alkoholfri) öl: 1,27 euro

Varför resa hit? Okej, om vi bortser från att Saudiarabien är ett av de svåraste länder att få visum till, så kan vi fokusera på vad man skulle kunna få se om man väl beviljas inträde. Som Mekka, där allt fler stora hotellkedjor som Hilton och Hyatt nyligen etablerat sig, de smala kryddoftande (antar vi) gränderna av Al Alawi-souken i Jeddah som är fyllda med islamisk konst och traditionella handvävda mattor eller der röda ruinerna av de fascinerande och världsarvsklassade städerna Madain Saleh och Dir’aiyah. 

12 av världens billigaste länder att besöka
Spektakulära nationalparken Gouraya. Foto: Getty Images.

7. Algeriet

Internationella besökare 2013: 968 000

Snittpris för en öl: 1,52 euro

Varför resa hit? Närheten till Sverige och den intressanta arkitekturen i Algeriet för att nämna två anledningar. Dessutom: landets vackra nationalparker som frodiga Gouraya i norr som utgörs av klippig och grön terräng och torra Tassili n’Ajjer* i söder som innehåller klippmåningar över 12 000 år gamla och ett nästan surrealistiskt bergslandskap.

Obs: Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till landets södra delar *(som Tassili n’Ajjer hor till). Vidare information på UD:s hemsida. 

12 av världens billigaste länder att besöka
Indien är lika färgglatt som mångfacetterat.

6. Indien

Internationella besökare 2013: 6,97 miljoner

Snittpris för en öl: 1,02 euro

Varför resa hit? Den otroliga mångfalden. Från lugna flodkanaler och teodlingar i Kerala i söder, hippiestränder i Goa, mångmiljonstäder som Bombay och Delhi till de tusentals utsmyckade templen, festivalerna och de övernaturligt sköna dalarna i norr – Indien har allt och lite till. 

12 av världens billigaste länder att besöka
Utsikt över ön Bohey Dulang, Malaysia.

5. Malaysia

Internationella besökare 2013: 25,7 miljoner

Snittpris för en öl: 3,55 euro

Varför resa hit? FÙ�r att uppleva den färgsprakande staden Kuala Lumpur där du kan frossa i gatumat och för avslappning och barfotaliv på vackra paradisöar som Langkawi och dykfavoriten Sipadan.

 

12 av världens billigaste länder att besöka
Tack vare sin stora artrikedom är Gambia populärt bland fågelskådare.

4. Gambia 

Internationella besökare 2013: 171 000 

Snittpris för en öl: 0,98 euro

Varför resa hit? Trots att svenskar och andra turister rest till Gambia ända sedan 60-talet tar det lilla landet emot rätt få turister. Njut av vackra sandstränder och regnskogar fullpackade med olika exotiska fågelarter.  

12 av världens billigaste länder att besöka
Strandlnära i skärgården Raja Ampat.

3. Indonesien 

Internationella besökare 2013: 8,8 miljoner

Snittpris för en öl: 1,43 euro

Varför resa hit? Indonesien utgörs av hela 13 000 öar, den ena mer exotisk och outforskad än den andra. Lägg till några rykande heta vulkaner här och där, gröna regnskogar och böljande risfält, ett och annat yogaretreat, svepande vita strandremsor och dykning och surfing i världsklass. 

12 av världens billigaste länder att besöka
Hurghada. I Egypten finns goda sol- och snorklingchanser.

2. Egypten 

Internationella besökare 2013: 9,17 miljoner

Snittpris för en öl: 1,9 euro

Varför resa hit? Efter de senaste fem årens oroligheter och det försämrade sÙ�kerhetsläget i Egypten har turismen till landet minskat rejält. Men sakteligen har turisterna börjat hitta tillbaka. Bland annat meddelade den svenska researrangören Apollo att man sätter in extraflyg till Hurgada i vinter på grund av en ökad efterfrågan. Förutom billiga priser på både resor och hotell lockar resmålet med superb dykning. 

Obs: Utrikesdepartementet avråder från resor förutom till vissa undantag som Kairo och turistorterna vid Röda havet. Läs mer exakt om vad som gäller på UD:s hemsida.

12 av världens billigaste länder att besöka
Sheikh Lotfollah-moskén i Esfahan.

1. Iran

Internationella besökare 2013: 4,77 miljoner

Snittpris för en (alkoholfri) öl: 5,08 euro

Varför resa hit? För att besöka ett udda resmål som få andra har besökt så klart. Men även för att kolla in Teherans marknader och stadens stora utbud av trevliga caféer för att sedan utforska den mångfalld av kulturarv som landets inland bjuder på som Persepolis ruiner och den vackra staden Esfehan.  

Källor:The telegraph.co.ukpintprice.com / Lonely Planet

(I World Economic Forums priskonkurensjämförelse är även Jemen och Pakistan med bland de billigaste länderna, men eftersom Utrikesdepartementet avråder helt från alla resor eller icke nödvändiga resor till dessa länder är de inte inkluderade i vår lista.)

10 bästa länderna för etiskt resande 2016

20 outforskade destinationer – hit reser minst turister

Flaggquiz – hur många rätt kan du pricka in?


Text: Johanna Jackson • 2016-10-05
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top