Foto: Thinkstock.

Foto: Thinkstock.

Restips

5 drinkar, 5 världsdelar

Även drinkar har fötts på en specifik plats på jorden, för att därefter ge sig ut på världsomspännande resor.

Text: Per J Andersson • 2012-12-10 Uppdaterad 2012-12-10

1. Nordamerika:
Manhattan

Blandades första gången på baren Manhattan på ön med samma namn på 1870-talet. Drinkens premiärkväll lär ha varit en kampanjfest för presidentkandidaten Samuel J Tilden. Fantasin tröt och drinken fick heta som baren. Enligt en annan story uppfanns drinken tio år tidigare av en bartender på en bar på Broadway. Att den kommer från ön Manhattan är i alla fall alla överens om. Vore ju konstigt annars.
• Vad? Bourbonwhisky, röd söt vermuth, angostura bitter och ett körsbär.
Läs även: 5 roadtrips ur filmens värld

2. Latinamerika:
Margarita

Margarita föddes i Mexiko. Så mycket är klart. Många bartendrar gör anspråk på att ha varit först. Jag håller på att den föddes på trettiotalet på Bertas Cantina i den ljuvliga bergstaden Taxco strax utanför Mexico City. Bertas är ett patinerat ställe i en kulturarvsklassad stad. Ofta fullsatt med amerikaner som älskar det faktum att de upptÙ�ckt något ursprungligt och äkta.
• Vad? Triple sec och limejuice, serverat i ett saltkantat glas. I syrran frozen margarita har man dessutom i krossad is.
Läs även: Svårkrossad myt om Copacabana

3. Europa:
Irish Coffee

Förr i tiden måste atlantflygen mellanlanda på västra Irland för att tanka. En dimmig vinterkväll 1940 väntade en grupp passagerare på att få borda sitt plan, som inte kunde starta förrän vädret förbättrats. För att liva upp de strandsatta hällde restaurangchefen whisky i kaffet. Drinken blev sedan standard i baren på flygplatsen Shannon. På femtiotalet kom drinken till usa tack vare en reseskribent på San Francisco Chronicle.
• Vad? Irländsk whisky, varmt kaffe, vispad grädde och farinsocker.
Läs även: 5 brittiska småöar

4. Asien:
Gin och tonic

Du tänker kanske att en GT är mer brittiskt än Big Ben? Och javisst, du har delvis rätt. Drinken har sitt ursprung bland brittiska kolonialister i Indien. Tonicen, som innehåller kinin, uppfanns som medicin mot malaria. PÙ? klubbverandan i Calcutta tyckte några herrar att man borde förena nytta med nöje och hällde gin i medicinen, kanske för att mildra den bittra smaken (tonic innehöll mer kinin då än nu). Vanan spred sig snart till andra malariadrabbade delar av världen.
• Vad? Tonic, gin och citronskiva.
Läs även: 5 sköna öar i Thailand

5. Afrika:
Sneaky Puffadder

På var och varannan sydafrikansk bar kan du beställa en Rock Shandy, en härligt citron­smakande besk-syrlig cocktail. Hyfsat vanlig även i Zimbabwe och Namibia. Ibland gör bar­tendern den med sting genom att hÙ�lla i några droppar vodka. Då byter den namn till Lömska giftormen, eller Sneaky Puffadder (en av Afrikas giftigaste ormar). Alternativt namn är Sexy Scorpion.
• Vad? Ginger ale, sodavatten, angustura bitter, vodka och citronskiva.
Läs även: 5 nervpirrande linbanor i världen


Text: Per J Andersson • 2012-12-10
RestipsListorMat och dryck
Scroll to Top