Annons
Annons

Det vimlar av schysta ställen med perfekt picknickmat i Malmö. Vi tog del av tre höjdare du inte får missa. Foto: Getty images/Two Forks/Miriam Preis

Restips

Malmös bästa picknickmat – 3 restaurangtips

Malmö vimlar av schysta matställen som gjorda för att köpa med sig picknick till stranden. Vi tog del av den lokala foodien Julia Tuvessons bästa tips.

Text: Karin Wimark • 2024-05-02 Uppdaterad 2024-05-08

Malmö vimlar av schysta matställen, men vart ska man vända sig för bästa mattipsen? Vi tog ett snack med Julia Tuvesson som är en av de står bakom facebookgruppen Malmö Foodisar och Instagramgruppen Malmöeats – och tog del av hennes bästa take away-ställen i Malmö, perfekt för picknicken i sommar.

Hej Julia, vem är du och vad har du för relation till mat?

– Jag heter Julia, är Malmöit och arbetar med mat på massvis av olika sätt. I grunden är jag etnolog och skriver kokböcker; senast en om tomat. Sedan 2015 driver jag varumärket Tuvessonskan med ett Instagramkonto med samma namn som fokuserar på det som jag brukar kalla för ”grönt och göttigt käk från mitt Malmökök” – och så skriver jag en himla massa lokala reseguider också! 


Namn: Julia Tuvesson | Familj: Man och två barn | Ålder: 34 år | Instagram: @tuvessonskan | Blogg: tuvessonskan.se | Böcker: Plåtmat, Käka Grönt, Brynt Smör, Tomat Tomat 


Berätta om grupperna Malmö Eats och Malmö Foodisar!

– Jag startade FB-gruppen Malmöfoodisar 2019 och kort därefter det tillhörande Instagramkontot Malmöeats tillsammans med en kompis. Idag är vi ett litet gäng som driver gruppen och kontot tillsammans. På Malmöeats får man följa en malmöits matvardag. Vad som läggs upp under veckorna skiljer sig därmed väldigt mycket – och det är precis så vi vill ha det. Genom kontot får man kanske tips på nya restauranger, caféer, matbutiker och familjerecept. Och Malmöfoodisar på FB är mer som ett tipskonto där Malmös matälskare kan prata om (malmö)mat tillsammans. Alla som bor i Malmö (eller som vill komma och hälsa på och få lite tips!) får gå med. 

Vad gör Malmö till en så bra matstad?

– Det finns så mycket bra med Malmö som matstad – främst eftersom det finns så många bra personer som verkar här. Vänliga, varma, hårt arbetande, underbara människor helt enkelt. Malmö är dessutom rätt litet till ytan vilket gör att det går att ta sig snabbt runt med cykel överallt – även till områden utanför centrum. Vi har mat från mängder av världens kök! För några år sedan var det t ex en gruppmedlem i Malmöfoodisar som reste jorden runt genom att besöka olika restauranger i staden. 

Köp med dig något gott och satsa på picknick i vår och sommar! Foto: Getty Images

Julias favoriter

3 tips på picknickmat i Malmö

Two Forks

Jag älskar allt med Two Forks! Gå dit och köp med er två olika sorters hummus med bröd att dela på. Om du har tur har de sin kända lemonad med mynta på menyn, fråga efter den! Precis runt hörnet kan ni sitta vid vattnet och äta – eller ta er in i den närliggande Kungsparken. 

Di Penco

Di Penco är källarrestaurangen som har funnits i Malmö i vad som känns som alltid. Här kan man äta pasta och pizza. Men en sak som man ofta glömmer är att de har en mycket trevlig deli! Här kan man t ex köpa med sig kvadratiska tjocka pizzor i romersk stil. De har även focaccia med olika fyllningar. Och så finns marinerade grönsaker, oliver, ostar och chark på lösvikt. Köp med dig lite blandat och ta med dig till Pildammsparken som ligger ett stenkast bort. 

Paloma 

Ett av våra senaste tillskott på Malmös matscen är Paloma. Här kan man dricka terremoto (det vill säga en drink med bl a ananassorbet som serveras ur en slushmaskin) MEN man kan också köpa med sig deras underbara empanadas med pebre. De med ost och svamp tycker jag är godast. Ta med och ät i Magistratsparken eller Folkets Park. 

Foto: Daniel Novakovic

Läs också:

Malmös bästa fika – bagarens 5 bästa tips

10 grymma vinbarer & vinkrogar i Malmö


Text: Karin Wimark • 2024-05-02
RestipsSverigeListorMalmöMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen